Recordscore voor de LAFV bij de Bondsfotowedstrijd 2019!

© Andor Kranenburg (Zilver)

De LAFV heeft bij de Bondsfotowedstrijd 2019 maar liefst 5 bronzen en 1 zilveren sticker in de wacht gesleept, wat haar een fenomenale 3e plaats in het landelijk klassement heeft opgeleverd. De hoogst scorende (25 punten, zilver) is het prachtig belichte, duistere portret van Andor Kranenburg. Het brons (23 of 24 p.) was voor Joost Wensveen, Evert Jan Westera, Cynthia van der Brugge, Boudewijn Swanenburg en Henk-Jan Hoogenberk.

De hele serie is tot 30 maart te zien in een pop-up expositie bij BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat.

Aan de Bondsfotowedstrijd deden dit jaar 164 clubs mee. De jury, bestaande uit Diana Bokje, René van Rijswijk en Hans Brongers had dus 1640 foto’s te beoordelen. Hierbij waren alle genres van de fotografie waren in meer of mindere mate vertegenwoordigd. De jury had volgens het juryrapport een voorkeur voor de foto’s “die meer te vertellen hebben, die afwijken van het geijkte, een beetje schuren, een idee bevatten, suggestief werken, surrealistisch verbeelden, aan het denken zetten, ontroeren; kortom die verrassen door onderwerpkeuze en vormtechnische uitwerking”.

De ‘zilveren’ foto voldoet daar zeker aan, maar ook de andere foto’s uit de serie hebben allemaal “iets extra’s” zo luidde het bij de bespreking. De foto van Joost Wensveen (24 p) wordt geroemd om de zorgvuldige uitwerking van het idee, de Venetiaanse waslijn van Cynthia van der Brugge (23 p.) om het standpunt en de eenheid van kleur. Ook bij de bladeren van Boudewijn Swanenburg (23 p.) geeft de harmonie van de kleuren de doorslag. Bij het ‘dubbelportret’ van Evert Jan Westera (23 p.) vormen het contrast en de verwarrende haardos juist de meerwaarde. Bij de lichtzwaarden-foto van Henk-Jan Hoogenberk tot slot, wordt de magische compositie versterkt door het avondrood.

Speciale vermelding hier voor de 4 foto’s die niet in de prijzen zijn gevallen: Het portret met een dromerige laag van Henk Aschman (22 p.), het “bijna Escher-achtige” high key doorkijkje van Wout van der Slikke (21 p.), het prachtige licht in de urbex-foto van Robin van Spronsen (22 p.) en de humoristische meeuwenfoto van Cynthia van der Brugge (22 p.), die bij de interne selectie nota bene het hoogste puntenaantal behaalde. Want juryoordelen blijven onvoorspelbaar, maar dit niveau houden we graag vast.

Hieronder onze hele inzending. Winnende foto’s van andere clubs zijn te zin in de albums van de Fotobond.

 
Pop-up expositie van deze serie:

BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat
13 mrt – 30 mrt 2019

Interview op Sleutelstad FM naar aanleiding van onze 3e prijs: