Over de LAFV

De LAFV is een actieve fotoclub met een brede blik en hart voor de stad. Opgericht in 1922, zijn we al bijna 100 jaar een ontmoetingsplaats voor gepassioneerde amateurfotografen. Momenteel hebben we ongeveer 80 leden, zowel rijp als groen.

Clubavonden

Onze clubavonden zijn op maandagavond in Wijkgebouw Aktief, Berlagestraat 2 te Leiden.

Op een clubavond kun je je foto’s laten zien. Daarbij krijg je volop input van de andere leden. Oude rotten èn nieuwe leden laten hun visie horen, geven tips of stellen vragen. Daarbij kan het gaan over het onderwerp, compositie, techniek, alles wat je maar kan bedenken. Je zal merken dat je echt betere foto’s gaat maken door deze fotobesprekingen.

Verder zijn er geregeld externe sprekers die hun werk laten zien en tips geven bij het maken van foto’s.

Op ‘technische avonden’ staat de techniek centraal. Een clublid vertelt dan over een onderwerp met als doel de andere clubleden meer hierover te leren.

Oprichting LAFV, Leidsch Dagblad 15 dec 1922.

Een aantal keer per jaar worden zijn er thema-opdrachten. De thema-commissie bedenkt hiervoor een thema. Dat kan van alles zijn. De laatste opdrachten waren: Typisch Nederlands(s), Silhouet, Boek, Afstand, Bokeh en Letters. Je bent geheel vrij om hier een invulling aan te geven. Dit levert altijd zeer fraaie en verassende foto’s op.

De foto-estafette is een hele leuke manier van een foto-opdracht. Meerdere groepen beginnen met dezelfde startfoto en maken dan een nieuwe foto die dan weer doorgegeven wordt.  Lees hier meer over de foto-estafette en bekijk een voorbeeld.

Aan het einde van het clubseizoen word de jaarlijkse clubwedstrijd gehouden. Alle clubleden kunnen hieraan meedoen. Op deze clubavond wordt de beste foto van het jaar gekozen door een extern jurylid. Lees hier meer over de clubwedstrijd en bekijk foto’s.

Werkgroepen

In de werkgroepen wordt er daadwerkelijk gefotografeerd. Ze gaan gezamenlijk op pad, houden fotoshoots, werken aan projecten en bespreken de gemaakte foto’s achteraf. Zo kun je veel van elkaar leren op gebied van voorbereiding, techniek, compositie en enscenering. De werkgroepen geven ook presentaties op clubavonden om te laten zien waar ze zoal mee bezig zijn.

Momenteel kent de LAFV de volgende werkgroepen:

Mentoraat

Naast de clubavonden en werkgroepen wordt er regelmatig een mentoraat georganiseerd (tegen extra betaling).
Zo kun je met de LAFV de techniek, creativiteit en inhoudelijke diepgang van je foto’s verder ontwikkelen. We gaan er wel vanuit dat je de basisvaardigheden beheerst. Er is in Leiden en omstreken – en natuurlijk online – volop cursusaanbod om deze op te frissen of bij te spijkeren.

Fotobond

De LAFV is aangesloten bij de Fotobond – Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie. Hiermee doen we mee aan wedstrijden in landelijk kader. Bij een lidmaatschap van de club word je zelf ook lid van de Bond en ontvang je hun blad In Beeld en kun je meedoen aan wedstrijden, zoals Foto-Online, Foto-Individueel en de Afdelingswedstrijd.

De LAFV doet elk jaar mee aan de Bondsfotowedstrijd: de wedstrijd voor fotoclubs. Alle leden kunnen hieraan meedoen. Lees hier meer over deze wedstrijd en de LAFV.

Lidmaatschap

De contributie is voor het seizoen 2021-2022 vastgesteld op €70 per jaar (inclusief lidmaatschap van de Fotobond). IBAN: NL 41 INGB 0003 1350 98.

Kennis maken met de LAFV?

Als je serieuze belangstelling hebt, kun je vrijblijvend twee keer een clubavond bijwonen om de sfeer te proeven. Daarna kan over een lidmaatschap besloten worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Femmy de Bart
info@lafv.nl (graag met je telefoonnummer erbij).