Documentaire fotografie

De werkgroep Documentaire Fotografie fotografeert voornamelijk Leidse onderwerpen. Ook fotograferen we – samen met andere leden van de LAFV – geregeld evenementen van Leidse non-profit instellingen. Als lid van de werkgroep kun je ook zelf een onderwerp aandragen. We werken met een projectplan en gebruiken Dropbox om de foto’s te verzamelen, te bekijken en series te maken. In kleine groepjes bespreken we de foto’s en maken we een selectie. Veel series monden uit in een expositie. 

Wij vinden documentaire fotografie een vorm van journalistieke fotografie, maar ons resultaat is meer een beeldverhaal in de vorm van een serie foto’s van verschillende fotografen. Het gaat dan ook over gewone mensen en gewone dingen, maar wel met de nodige diepgang, soms grenzend aan de autonome (kunst)fotografie. Een fotojournalist moet scoren met één prent die voor zichzelf spreekt en dat ook nog heel snel. Een documentaire fotograaf neemt de tijd, maakt ook meerdere foto’s, en maakt er een verhaaltje bij (de context).

Documentaire fotografie is niet alleen foto’s maken. Het is erg belangrijk om met elkaar te bepalen wat, waar en hoe je wilt fotograferen (de inhoud). De foto’s hoeven niet voor zichzelf te spreken; samen teksten bij de foto’s vaststellen (de vormgeving) is ook deel van het werk. En we maken foto’s om ze ergens als een geheel te presenteren, niet alleen aan de LAFV, maar ook voor een breder publiek.

Klik hier om het fotoalbum in een apart venster te openen.