Fotowedstrijd voor de jeugd

In het najaar van 2022 heeft de LAFV een fotowedstrijd gehouden voor de hoogste groepen van de basisscholen in Leiden. Alle basisscholen in Leiden zijn daarvoor uitgenodigd. Voorafgaand aan de wedstrijd zijn workshops gehouden op de scholen en in enkele buurthuizen. De mooiste foto’s zijn geëxposeerd in de centrale bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 in Leiden. Dit project is een samenwerking met de gemeente Leiden, de Leidse cultuurcoaches en de Cultuureducatiegroep.

Op 19 november 2022 is de prijsuitreiking geweest waarbij wethouder Abdelhaq Jermoumi van Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs in de gemeente Leiden de prijzen uitgereikt voor de beste foto’s. Dit zijn de vijf winnaars:

Eerste prijs

Luca Bloemendaal

Morskring, groep 8a, schooljaar 21/22

Duinbloem

Tweede prijs

Jolijt Eggink

ELS, groep 7, schooljaar 22/23

Sterren

Derde prijs

Hugo van der Malen

Morskring, groep 7b, schooljaar 21/22

Basket

Vierde prijs

Maartje

ELS, groep 8, schooljaar 22/23

Put

Vijfde prijs

Kelvin de Smit

Dukdalf, groep 8, schooljaar 22/23

Samurai

Juryrapport van Zoë van de Kerkhof

Woooow!! Wat een talent! Wat een niveau! Ik ben zeer onder de indruk van jullie foto’s. Er is gespeeld met lijnen, compositie, scherpte diepte, beweging, portretten (ook van huisdieren 😉. ) Etc.. Ik heb dus de moeilijke taak gekregen om een winnende foto te kiezen. Eerst had ik met de organisatie afgesproken dat ik een top 3 zou samenstellen. Ik heb ze gemaild met de vraag: mogen het er ook 5 zijn? Ik kan anders niet kiezen. En dat mocht! Yess!!

Hier mijn top 5:

Ik vond het belangrijk bij de selectie om te kijken naar een aantal zaken. De fotografietips van het LAFV bijvoorbeeld. Maar vooral: heb je ze eigen gemaakt? Dus fotografietips + een sausje van eigenheid + Originaliteit.

De winnaar!!! Luca Bloemendaal, Morsking, 8a, Duinbloem

Wat een subtiele prachtige foto. Een klein bloemetje zo mooi in beeld gebracht. In het kleine zit de schoonheid! De foto straalt rust en stilte uit en tegelijk is het heel dynamisch. Er zit beweging in. Knap hoe je al zoveel weet van jouw camera.

De Nummer 2. Jolijt Eggink, ELS, 7, Sterren

Wat een originele foto! Er zit humor, verbeelding en fantasie in. En de sterrenwacht op de achtergrond maakt het af! De foto zorgt er ook voor dat wij als kijker een verhaal erbij gaan bedenken. Mooi!!!

De nummer 3. Hugo van der Malen, Morskring, 7B, Basket

Een basketbalring, een vogel en lucht. Zo weinig staat er op de foto en tegelijk prachtig! Door de compositie en het lijnenspel. Met deze foto laat je zien dat als je naar boven kijkt ook veel te ontdekken valt.  Dus voor iedereen hier: kijk ook naar boven!!

4. Maartje, ELS, 8, Put

Wat gedurfd!! Om een abstracte foto in te zenden voor een foto wedstrijd. Heel origineel! En je blijft als kijker maar kijken: wat is het? We zien er steeds iets anders in. Je maakt ons nieuwsgierig. Ook de kleur heb je goed gekozen.

5. Kelvin De Smit, Dukdalf, 8, Luipaarden samurai

Er zijn veel portretten ingezonden. Maar deze foto bleef mij het meeste bij. Een selfie? Het is in ieder geval een heel origineel portret. Lijnenspel. Kleur en de blik van de geportretteerde : Tof gedaan!

En voor iedereen: blijf fotograferen!! De wereld is zo mooi!


Fotoverslag

Hier een fotoverslag van Henk-Jan Hoogenberk.


BplusC Centrale Bibliotheek