Jubileumboek ‘100 jaar Amateurfotografie in Leiden’

Wanneer 24 november 2022, 17 uur (inloop vanaf 16.30 uur)
Waar Stadsgehoorzaal, Breestraat 60 Leiden

Leiden heeft een rijke fotografiegeschiedenis. Reeds in de 19de eeuw legde de Leidse fotograaf Kiek het dagelijks leven, en vooral het studentenleven, in de stad vast. Als we het hebben over ‘kiekjes maken’ komt dat van deze fotograaf. Ook ontstonden toen de eerste fotoclubs, waarvan de leden er met de camera en op de fiets op uit trokken.

De LAFV in vogelvlucht

In 1922 werd de LAFV opgericht door toedoen van Adriaan Boer, destijds een van de pioniers van de amateurfotografie in ons land. Begonnen met 25 leden groeide de vereniging tot meer dan 100 leden in de jaren vijftig van de vorige eeuw; thans hebben we circa 80 leden. Vanaf de eerste jaren is de LAFV naar buiten getreden met exposities. Expositieruimte werd gevonden op toonaangevende locaties, zoals museum de Lakenhal, de Waag, de Hooglandse Kerk en de voormalige V&D. In 2012 werd bij het 90-jarig jubileum een buitenexpositie in de binnenstad gehouden. Ook in fotowedstrijden laat de LAFV zich zien. Zo werden we in 2021 en 2022 winnaar van de nationale competitie van fotoclubs, de zogenaamde Bondsfotowedstrijd van de Fotobond.

LAFV-ers bereiden een expositie voor in de jaren dertig van de vorige eeuw

Middenin de samenleving

Door de jaren heen heeft de LAFV zich een speciale plaats verworven in de samenleving. De club geeft acte de présence bij bijzondere evenementen in de stad, zoals de Leidse Jazzweek, de 3 oktoberviering (Leids ontzet), de amateurkunstdagen en de Leidse marathon. Vele instellingen, verenigingen en organisaties weten hun weg te vinden naar de LAFV, waaronder de gemeente, kunst- en cultuurorganisatie B+C en de Vereniging Oud Leiden. Ook met veel (plaatselijke) fotoprofessionals heeft de club intensief contact, bijvoorbeeld in het kader van het International Photo Festival Leiden en de Stadsfotograaf. Bovendien werd contact gelegd met buitenlandse fotoclubs, bijvoorbeeld in Oxford, Pilzen, Torun en Gent.

Buitenexpositie  ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum (2012)

Fotografie bij de Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden speelde en speelt een bijzondere rol in de Nederlandse fotografie. In de eerste plaats door het beheer van de oudste Nederlandse fotocollectie, het zogenaamde Prentenkabinet. Later is daar het werk van beroemde fotografen aan toegevoegd. Ook beheert de universiteit de archieven van de landelijke Fotobond en veel lokale fotoclubs. Daarnaast verzorgt de universiteit als enige in ons land een Masteropleiding Film and Photographic Studies, waarbij fotografie binnen de context van de kunstgeschiedenis wordt onderwezen en onderzocht. Vele conservatoren in (foto)musea hebben hun opleiding in Leiden gehad.

Een boek voor iedere fotoliefhebber

Met deze veelzijdigheid als achtergrond gaat de LAFV het jubileumboek ‘100 jaar Amateurfotografie in Leiden’ uitbrengen. Het jubileumboek beschrijft de ontwikkeling van de (amateur)fotografie in Leiden, vanaf de ‘kiekjes’ van fotograaf Kiek tot de huidige virtuele exposities. Daarbij natuurlijk veel aandacht voor het wel en wee van de LAFV in de afgelopen 100 jaar. Uiteraard met veel foto’s, maar ook aandacht voor anekdotes, buitenlandse belevenissen, fotowedstrijden en de veranderende techniek. Dit alles gelardeerd met interviews van leden en oud-leden. Een boek voor iedereen die is geïnteresseerd in de ontwikkeling van de amateurfotografie. Het wordt op 24 november, de verjaardag van de LAFV, gepresenteerd. Het boek van circa 100 pagina’s wordt in full colour met harde kaft uitgegeven. Het  is te koop bij de LAFV en in de boekhandel.

Reserveren jubileumboek

Deelnemers aan de photowalk op 20 augustus kunnen tevens het jubileumboek reserveren. U kunt zich hier aanmelden voor de photowalk. De kosten van de photowalk bedragen € 5.

Eén antwoord op “Jubileumboek ‘100 jaar Amateurfotografie in Leiden’”

Reacties zijn gesloten.