LAFV 100 jaar

In 2022 bestaat de LAFV 100 jaar, om precies te zijn: op 24 november 1922 werd de LAFV opgericht in een van de zaaltjes van het gebouw van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen aan de Steenschuur in Leiden.
We gaan dit jubileum vieren met tal van activiteiten, waar u welkom bent. Op deze site houden we u op de hoogte van de verschillende evenementen. Nu alvast een voorproefje.

We beginnen het jaar 2022 met de foto-expositie 1922-2022, die het hele jaar duurt. Daarbij worden 100 foto’s geëxposeerd die gerelateerd zijn aan bijzondere gebeurtenissen van de afgelopen 100 jaar in Leiden en omgeving. Hierbij een voorbeeld.

In 1925 begon de bouw van het hoofdgebouw van het Academisch Ziekenhuis Leiden. Andere gebouwen zijn inmiddels verdwenen en vervangen door nieuwbouw van het LUMC. Het gebouw is stedenbouwkundig van belang als visueel eindpunt van de as met de Boerhavelaan.

In het voorjaar houden we een fotowedstrijd voor de hoogste groepen van de basisscholen in Leiden. De mooiste foto’s worden geëxposeerd in buurthuizen en de centrale bibliotheek in de Nieuwstraat. We doen dat samen met de gemeente en de Leidse cultuurcoaches.

Een van de hoogtepunten van het jubileumjaar is het symposium ‘Photography meets Science and the City’ dat op 11 juni wordt gehouden in het Lipsiusgebouw van de Universiteit. Dit symposium vindt plaats in het kader van de European City of Science Leiden2022, waarbij we de relatie tussen fotografie en wetenschap uitwerken met lezingen en workshops. We hebben onder andere bijdragen van het Rijksmuseum, de Universiteit Leiden, de Leidse Sterrewacht en museum Boerhaave. Fotograaf van het Jaar Jan Dirk van der Burg zorgt voor een komisch intermezzo. Dit alles onder voorzitterschap van fotografe en presentatrice Sacha de Boer, die ook haar eigen werk laat zien. Mede-organisatoren zijn de –eveneens 100-jarige – Fotobond en de Masteropleiding Fotografie van de Universiteit Leiden. Programma en uitnodiging volgen op deze site.

Lipsiusgebouw Universiteit Leiden

Sacha de Boer

In augustus organiseren we een Photowalk. Onder leiding van ervaren fotografen van de LAFV kunt u op pad om de kneepjes van het fotograferen in de stad te leren.

In november en december wordt de expositie ‘Een dag uit het leven van een 100-jarige’ gehouden in het Pieter de la Court gebouw van de Universiteit. Leden van de LAFV fotograferen 100-jarigen uit Leiden en omgeving in hun dagelijks leven. Dit is een vervolg op de succesvolle expositie van 90-jarigen, tien jaar geleden. We organiseren dit samen met de Leyden Academy on Vitality and Ageing.

10 jaar geleden: expositie 90-jarige Leidenaren

Tenslotte geven we een jubileumboek uit dat het wel en wee van de LAFV in de afgelopen 100 jaar beschrijft. Uiteraard met veel foto’s, maar ook aandacht voor anekdotes, buitenlandse belevenissen en fotowedstrijden.