Miranda Kaltner wint 3e prijs bij Foto Online

© Miranda Kaltner (23 punten)
© Miranda Kaltner (23 punten)

Met dit ietwat onheilspellende portret van haar buurjongetje heeft Miranda Kaltner bij Foto Online een gedeelde 3e plaats veroverd. De foto riep zelfs de vergelijking met Erwin Olaf op.

De wedstrijd, georganiseerd door de landelijke Fotobond, telde maar liefst 842 inzendingen van fotoclubleden uit het hele land. Van de LAFV deden 14 leden met bij elkaar 27 foto’s mee. Ook 2 foto’s van Esther van der Laak scoorden goed.

De online fotowedstrijd van de Fotobond wordt 3 keer per jaar gehouden en heeft meestal een thema – maar dit keer niet. Dat maakte dat er zeer divers werk werd ingezonden. Geen makkelijke kluif dus voor de jury, die bestond uit de ‘Bondsmeesterklasse’-leden Hans van Weelden, Jaap Peeman en Stan Kerlen. De meeste foto’s vielen niet op en waren snel weer vergeten. Gelukkig kwam uiteindelijk toch de kwaliteit bovendrijven. Volgens Stan Kerlen onderscheidt een echte amateurfotograaf zich  van de massa “door niet gauw tevreden te zijn; door verder te kijken dan je neus lang is, door de diepte in te gaan, etc.”

De foto van Miranda, die 23 punten scoorde, wordt op de website van de Fotobond door jurylid Hans van Weelden als volgt besproken:

Portret van een jongen met sterke concentratie op de driehoek ogen, mond en neus. Opvallend grote pupillen. De rest van de foto is onscherp en de verzadiging is teruggebracht. Heel goed dat het hoofd aan de bovenzijde is afgesneden. Er wordt een sfeer neergezet die wederom doet denken aan de jaren ‘50  van de vorige eeuw, voornamelijk vanwege de haardracht en de outfit van de jongen. Qua gelaatsuitdrukking doet de foto me sterk denken aan de kinderen uit de serie ‘Berlijn’ van Erwin Olaf. Echt vrolijk wordt je daar niet van maar het boeit wel.

De 3e prijs levert Miranda – naast de eer – een tegoedbon voor een fotoalbum op. Een andere foto uit dezelfde reeks kinderportretten, door Miranda in 2014 gemaakt in het kader van het fotomentoraat van Diana Bokje, maakt deel uit van de inzending van de LAFV voor de ‘gedrukte’ Bondsfotowedstrijd. De uitslag daarvan wordt over enkele weken bekend.

Jurylid Kerlen roept op aan het eind van het juryrapport op om de fotografische technieken in te zetten voor het ontwikkelen van je creativiteit: “Verlaat de platgetreden paden en ontwikkel je creativiteit. Ga het experiment aan, doe eens gek, laat je gevoel spreken! Heb het lef tegen de ‘massastroom’ in te roeien.” Op die manier kan de amateurfotograaf zich weer onderscheiden van de grote groep. Het belangrijkste blijft echter toch om veel plezier te beleven aan je fotografie. Meedoen is belangrijker dan winnen.