In Memoriam: Hans Gillis (1951-2015)

Hans Gillis (1951-2015)

Het bestuur van de LAFV laat met droefenis weten dat op 21 januari 2015 haar voorzitter, Hans Gillis, is overleden.
Hans heeft zich met heel veel enthousiasme ingezet voor de LAFV en heeft een leidende rol gespeeld in het op de kaart zetten en naar buiten treden van de vereniging in Leiden en omgeving. We zullen zijn inspirerende en motiverende kracht ongelofelijk gaan missen.

Pauline Seijffert
Secretaris LAFV

 

Een bloemlezing van zijn werkzaamheden voor de club
2012, Door Leidse Ogen

Daar begon het allemaal mee. Als relatief recent lid kwam hij samen met Pierre Luiten op het idee om het 90-jarig jubileum van de LAFV groots aan te pakken met o.a. een buitententoonstelling, en tilde dit tot onze verbazing ook nog van de grond. (Radio-interview op Sleutelstad). Zoals later steeds opnieuw, nam Hans het voortouw door flink de handen uit de mouwen te steken.
Inmiddels voorzitter geworden, opende hij ook de tentoonstelling 1922 en NU, samen met Jannie de Groot in historische kledij.

Als vervolg op Door Leidse Ogen, stichtten Hans en Pierre in 2013 samen het (Internationaal) Fotofestival Leiden.

© Henk-Jan Hoogenberk2014, Inwijding nieuwe clubgebouw in de Meelfabriek

De volgende zelfverklaarde missie van Hans was het vinden van een nieuwe, representatieve clubruimte voor de LAFV. Na een flinke zoektocht werd deze gevonden in de ‘fietsenstalling’ van de Meelfabriek, waar zich ook net andere stadsinitiatieven hadden gevestigd.

 

 

 

2014, Fotocorso

In 2014 wist Hans met het Fotocorso opnieuw een borreltafelidee tot uitvoering te brengen, gebruik makend van het netwerk dat hij met ‘zijn’ Fotofestival inmiddels had opgebouwd. Eigenhandig regelde hij de begeleidende fanfare, zodat het Corso niemand kon ontgaan.

2014, Leven in de Kooi

Hans was als lid van de LAFV-werkgroep Documentaire Fotografie betrokken bij dit project. Hij was onder de indruk van de resultaten en regelde sponsorgelden om een boekje te laten drukken, waarvan het eerst exemplaar bij de opening van de tentoonstelling werd overhandigd aan Kooibewoonster Bep het Medium.

Hans als fotograaf

Hans was een echte straat- en documentaire fotograaf. Vooral schrijvende mensen hadden zijn fascinatie. Ook van zijn reizen nam hij geregeld mooie beelden mee.