Bojana Jokanovic op zoek naar het verleden

© Bojana Jokanovic

We graven allemaal wel eens in het verleden, op zoek naar gevoelens en herinneringen van vroeger. LAFV-fotografe Bojana Jokanovic heeft hier uitdrukking aan gegeven met 2 drieluiken. Deze worden van 1 september tot 15 oktober geëxposeerd in het Stadhuis.
De foto’s zijn het resultaat van een cursus Conceptuele fotografie bij Fotogram en zijn genomineerd voor de jaarlijkse prijs van dit gerenommeerde Amsterdamse instituut.

Het project ‘Op zoek naar het verleden’ is ontstaan als een zoektocht naar vertrouwde herinneringen aan verstreken tijden. In het begin ga je langs oude plekken, op zoek naar herkenning. Je verwacht gevoelens van nostalgie, maar in plaats daarvan vind je een ander verhaal, een scenario waarin je zelf geen rol speelt. Soms resten alleen nog verval, verlatenheid en een besef van vergankelijkheid.

Totdat een plotselinge vlaag van kleur, geur of geluid een spoor van het herkenbare verleden ontwaakt. Het zijn deze zeldzame, maar dierbare momenten die Bojana in haar drieluiken heeft willen vangen. Ze reflecteren een besef van vergankelijkheid en roepen tegelijkertijd warme herinneringen op. De bijzondere bewerking van de foto’s zorgt voor een nostalgische sfeer met vlagen van kleur.
De uitslag van de Fotogram Prijs is op 15 september.

Op zoek naar het verleden – Foto’s van Bojana Jokanovic
1 september – 15 oktober 2018
Stadhuis, Foyer Burgerzaken (kleine vitrine)