Wat een weertje! – Weerfoto’s van Carla Matthee

(c) Carla Matthee, Zonsopkomst met mist, Maaldrift (Goedemorgen Nederland, WNL)
© Carla Matthee, Zonsopkomst met mist, Maaldrift (WNL, Goedemorgen Nederland, 15-12-2016)

Iedere dag kijken we naar het weer. De een door het raam, de ander door de lens. Schijnt de zon? Is er regen, wind, mist? Onder de hemel ontvouwt zich het landschap, dat op foto’s meestal de hoofdrol heeft. Carla Matthee is een landschapsfotograaf bij uitstek. Het weer is op haar foto’s echter geen anonieme figurant, maar stiekem de echte hoofdrolspeler. Sinds ongeveer een jaar stuurt Carla haar foto’s daarom geregeld in voor de weerrubrieken van diverse omroepen, en haalt er tot haar grote genoegen vaak de uitzending mee. In het Leidse Stadhuis is tot medio september een kleine tentoonstelling te zien van deze beelden.

Carla, geboren en getogen in Kaapstad (Zuid-Afrika) en sinds 2004 woonachtig in Leiden, legt met hart en ziel onze regio vast. Daarnaast fotografeert ze natuurlijk ook op reis. Overal en altijd staat ze bij het mooiste licht, rond zonsopkomst en zonsondergang, op de mooiste plek. Daarna voorziet ze haar toch al sfeervolle landschappen en stadsgezichten in de digitale doka van een prachtige gloed. Onweerstaanbaar! Geen wonder dat de foto’s opvallen tussen de misschien wel honderden foto’s die de omroepen iedere dag ontvangen om hun weersuitzending te illustreren. De foto’s van Carla zijn soms meerdere malen per week te zien, bij de weerberichten van de NOS, RTL, SBS 6 (Piets Weer), OmroepWest of WNL (Goedemorgen Nederland). En nu dus ook tijdelijk in het Stadhuis.

Weerfoto’s van Carla Matthee
2 augustus – medio september 2017
Stadhuis, Foyer Burgerzaken (kleine vitrine)