De Stijl door de ogen van de LAFV

Het kan niemand ontgaan dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat De Stijl in Leiden werd opgericht door Theo van Doesburg. De Leidse Amateur Fotografen Vereniging is bijna net zo oud en viert dit jaar op bescheiden wijze haar 95-jarig bestaan. De LAFV wilde dan ook graag aanhaken bij dit jubileum van haar generatiegenoot, en was zeer vereerd toen zij door BplusC gevraagd werd om een expositie rond dit thema te verzorgen. Deze is van 2 september tot 31 oktober 2017 te zien in het Leidse Volkshuis.

De Stijl én de LAFV zijn het product van de sterk vernieuwende tijdgeest van het begin van de 20e eeuw, waarin veel technische en wetenschappelijke vooruitgang werd geboekt. Waar De Stijl in het kielzog daarvan streefde naar een radicale modernisering van de kunst (en eigenlijk de hele samenleving), bracht de LAFV vooruitstrevende Leidenaren die wilden experimenteren met nieuwe fotografische technieken bij elkaar – al konden het kenmerkende rood, geel en blauw van De Stijl toen nog niet worden vastgelegd.

Op de expositie zijn 67 foto’s van 20 leden te zien, die zijn geselecteerd uit zo’n 150 ingeleverde beelden. De foto’s hebben verschillende invalshoeken. Sommige fotografen zijn de uitdaging aangegaan om in de geest van de Stijl te zoeken naar vernieuwing, of een eigen interpretatie te geven van De Stijl (expositie 1e verdieping). Anderen zijn in de geschiedenis gedoken en op zoek gegaan naar sporen van De Stijl in Leiden, die overigens niet voor het oprapen liggen (expositie begane grond). Tot slot zijn er foto’s gemaakt van de diverse andere evenementen rond het jubileum van De Stijl die dit jaar in Leiden hebben plaatsgevonden (expositie 2e verdieping). Al met al geven deze foto’s een goed beeld van de beleving van De Stijl en haar Jubileum door de leden van de LAFV.

Fotografen:
Henk Aschman, Femmy de Bart, Bram van den Berg, Martin Bergwerff, Eelke de Boer, Cynthia van der Brugge, Jannie de Groot, Henk-Jan Hoogenberk, Bojana Jokanovic, Hannelore Maier, Paula van Ommen, Noraly Oonk, Marcel Schikhof, Pauline Seijffert, Cor Slegtenhorst, Boudewijn Swanenburg, Minke Vorstenbosch, Yu Hua Yeh, Birgid Zaaijer, Jowan Zonneveld.

Clubtentoonstelling De Stijl door de ogen van de LAFV
2 september – 31 oktober 2017
BplusC locatie Het Leidse Volkshuis (alle verdiepingen).
Apothekersdijk 33a, Leiden (rolstoeltoegankelijk)

ma – vr 09.00 – 22.00 uur
za 09.00 – 17.00 uur