Bree mee met de LAFV!

De Werkgroep Documentaire Fotografie van de LAFV heeft de afgelopen jaren het wel en wee van de Breestraat vastgelegd. Nu figureert een selectie van hun foto’s naast historische beelden in een openluchttentoonstelling in diezelfde Breestraat. Het gaat om een initiatief van de Gemeente ter ere van de oplevering van deze straat met hernieuwde allure. De 10 stijlvolle fotozuilen met in totaal 60 foto’s zijn vrijdag 28 november om 17.30 uur onthuld door Wethouder Strijk in het kader van de campagne Bree mee.

De Breestraat was de Leidenaren al jaren een doorn in het oog. De voorheen statige straat had te kampen met verrommeling, leegstand en een overdosis busverkeer. De projectgroep Breestraat 2022 zocht in 2012 fotografen die de chaos in beeld konden brengen. Hierop heeft zich de LAFV gemeld, en ook tijdens de herinrichting verder gefotografeerd. Zo’n 7 fotografen hebben in 2 jaar niet minder dan 1500 foto’s gemaakt om alle aspecten en werkzaamheden vast te leggen. Daarvan is nu een uitgelezen selectie van 12 foto’s op de fotozuilen te zien. Een iets ruimere selectie was tijdens de openingsreceptie in het Stadhuis te zien.

De LAFV-foto’s tonen de Breestraat voor, tijdens en na de herinrichting. De overige foto’s zijn historische beelden van o.a. de Historische Vereniging Oud Leiden en Erfgoed Leiden en Omstreken. Om de tentoonstelling consistent te houden zijn de hedendaagse beelden op verzoek van de Gemeente naar zwart-wit omgezet. Dat was nog een flinke uitdaging, omdat alles inclusief selectie binnen een week in het juiste formaat moest worden aangeleverd.

De fotozuilen staan ter hoogte van de V&D en hebben naast het opsieren van de straat tot doel om het parkeren van fietsen op de stoep tegen te gaan. De tentoonstelling is dag en nacht te bewonderen en zal 3 tot 4 maanden met deze foto’s blijven staan. De bedoeling is dat er daarna een wisselende foto-expositie te zien zal zijn.

De fotografen van de LAFV: Bert van de Ven, Eelke de Boer, Henk Aschman, Marcel Schikhof, Simon Duindam, Jannie de Groot en Shanka Abeeysekere.