Dinsdag 4 november is in ‘Het Gebouw’ de tentoonstelling Leven in De Kooi geopend. Gedurende twee jaar hebben 17 fotografen van de LAFV-werkgroep Documentaire Fotografie het wonen, leven en werken in deze Leidse wijk in Leiden Noord vastgelegd. Openingsact was de overhandiging van het eerste exemplaar van het boekje bij de tentoonstelling aan Bep het Medium, Kooibewoonster in hart en nieren.
De tentoonstelling in de entreehal van Het Gebouw telt 70 prachtige foto’s over deze kleurrijke wijk en de veranderingen die hij ondergaat. Het Kooiproject is in 2013 begonnen naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad; deze tentoonstelling markeert de afsluiting ervan. De drukbezochte opening werd muzikaal omlijst door volksmuziek uit de wijk en bovendien droegen Stadsdichter Jaap Montagne en Bep het Medium ieder een eigen ode aan de Kooi voor.
Tentoonstelling Leven in de Kooi
5 november t/m 28 november 2014
Het Gebouw (entreehal), Arubapad 2, Leiden
Ma t/m do 8.00 – 17.00 uur en 19.00 – 23.00 uur.
Op vrijdag alleen 8.00 – 17.00 uur. In het weekend gesloten.
Het fotoboekje wordt in het kader van het Zakgeldproject (kinderen uit Leiden Noord die daarmee zakgeld verdienen) bij de bewoners van De Kooi huis aan huis verspreid en is gratis verkrijgbaar bij Het Gebouw, het Stadhuis (informatiebalie) en Wooncoöperatie De Sleutels. Zo lang de voorraad strekt!
Aan het project hebben de volgende fotografen meegedaan:
Ben Tangena, Bert van de Ven, Bojana Jokanovic, Bram van den Berg, Eelke de Boer, Hans Gillis, Henk Aschman, Kira Janssen, Liesbeth Mulder, Marcel Schikhof, Shanka Abeeyesekere, Simon Duindam, Ton van der Valk en Jannie de Groot.
Met dank voor de hulp: Martin Bergwerff en Pierre Luiten.
De tentoonstelling en het fotoboekje zijn mede mogelijk gemaakt door:
Jaap Montagne De Kooi Ze klinken zo exotisch zo heerlijk tropisch de straatnamen van een volkswijk Antillen, Suriname, Borneo Aruba,Lombok, Sumatra, Atjeh, Decima, Timor, Java maar er zijn geen palmenstranden er waait geen passaat hier vergaan de seizoenen van gewone mensen in elke straat tussen Rijn en Zijl Willem de Zwijger en Kooilaan In deze oude wijk van iedereen gelijk Celebes, Medusa, Formosa goed voor de topografie van een roemrijk verleden en een vernieuwend heden Nieuwe huizen komen oude huizen verdwijnen sloten worden verlegd straten aaneen gehecht En in de luwte van de singels die de oude binnenstad omarmen werd Dudoks Kooipark gereviseerd vervlogen dromen gerealiseerd een wijk van verleden een wijk voor de toekomst vastgelegd, gefotografeerd. Mensen komen mensen gaan tijden veranderen of keren terug het tijdwiel zal blijven draaien ook hier in de Leidse Kooi vastgelegd door camera’s zoals het nu voor even is een oude wijk met groeipijn maar ooit zal het plaatje weer anders zijn. |
Bep Het Medium De KooiAls men vraagt mij te schrijven over De Kooi, Kan ik in een woord omschrijven: Wat is die mooi! Daar waar wij op elke hoek kunnen bidden, waar kan het beter Naar de Heilige Geest, naar Jehova, of Allah, alles in een straal van 300 meter. Daar waar wij ons straatje in nachtpon vegen Daar waar wij bang waren voor grote buien regen Te midden van een levende wijk waar armoe heerst, is men rijk. Dodenherdenking wordt herdacht, en de namen van de naald ter ore gebracht. Vanaf mijn jeugd hier vertoefd, toch raak ik soms bedroefd als ik zie hoe de oude kooibewoners uit hun huizen gaan, en een bouwbedrijf grote gaten in de daken zullen slaan. Tja ik snap dat wij aan verbetering toe zijn dubbele beglazing‚ oh wat is dat fijn. Geen ijsbloemen meer binnen op het raam, Toch zal de Oude of Nieuwe Kooi blijven wonen in mijn hart, Iedereen kan mij uit De Kooi halen, ook al huil ik maar kijk ik blij. Want niemand, helemaal niemand, krijgt De Kooi ooit uit mij! |
Foto’s: Boudewijn Swanenburg