De Beiaardier en het Carillon

© Hannelore Maier

Op 17 juni 2017 gaf de Poolse beiaardier Magdalena Cynk een carillonconcert vanaf de Leidse Stadhuistoren. LAFV-fotografe Hannelore Maier kreeg de kans om met haar mee te lopen en heeft deze unieke gebeurtenis vastgelegd.
Een selectie van de foto’s is in de zomermaanden in het Stadhuis zelf te zien. Gelukkig niet in de toren, maar in de Foyer. 

Cynk maakte deel uit van de groep uit Toruń, die onze stad bezocht in het kader van de jaarlijkse Stedenband-uitwisseling Leiden – Toruń. Het was heel bijzonder om het concert te kunnen fotograferen. De ‘werkplek’ van de beiaardier is hoog in de toren, te bereiken via smalle trappen en ladders, met als beloning een magnifiek uitzicht over Leiden. Het bespelen van het carillon gaat met handen – soms zelfs vuisten – en voeten op grote houten toetsen. Cynk gaf een prachtig concert met werken van Bach tot Piazolla, dat in de wijde  omgeving te beluisteren was. 

Als extraatje is op de tentoonstelling ook het gedicht Het Carillon van Wouter Ydema in een grafisch ontwerp van John Stelck te zien. Een oplettende collega-fotograaf spotte het ingelijste gedicht van de Leidse Stadsfotograaf van 2017 aan de muur van de Bibliotheek Nieuwstraat. Het vormt een prachtige combinatie met de foto’s. Wij zijn de makers en BplusC dan ook erg dankbaar dat we de lijst voor deze expositie in bruikleen hebben gekregen, en hopen dat het publiek zich hierdoor ook in beroering laat brengen.

De Beiaardier en het Carillon
7 juli   1 september 2018
Stadhuis, Foyer Burgerzaken (kleine vitrine)