Verlaten schoonheid in het Stadhuis

© Robin van Spronsen

Van 8 januari – 17 februari is in het Stadhuis een kleine tentoonstelling van Urban Exploring-foto’s van LAFV-er Robin van Spronsen (website) te zien. Urban Exploring (kort: Urbex) is het verkennen en vaak ook fotograferen in verlaten panden. Vooral in België, Duitsland, Frankrijk en Italië zijn veel verlaten woningen, ziekenhuizen, fabrieken, villa’s, autokerkhoven en chateaus te vinden, die niet of niet goed afgesloten zijn. Je moet er vaak wel wat klauterwerk voor over hebben, en ook verder is betreden niet zonder risico. Weer en wind hebben vrij spel, waardoor de gebouwen snel achteruit gaan. Daken gaan lekken, vochtige plafonds en vloeren komen naar beneden, verf en bloemetjesbehang bladderen van de muren en schimmel, varens en mossen tieren welig: De schoonheid van het verval.

Wat opvalt is dat er vaak nog behoorlijk wat spullen zijn achtergelaten, alsof men op een dag zomaar heeft besloten om weg te gaan. Zo was de woonkamer met de rode leunstoelen van plafond tot vloer bedekt met een dikke laag schimmel, maar lag de tandenborstel nog in de badkamer. In de gang met de rolstoel – in een Belgische psychiatrische inrichting – lag bijna meer verf op de grond, dan er nog op de muren zat. De fotomotieven liggen dus voor het oprapen – maar niet al te letterlijk, want het adagio van urban explorers luidt: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.

Verlaten Schoonheid. Urbexfoto’s van Robin van Spronsen
8 januari – 17 februari 2018
Stadhuis, Foyer Burgerzaken (kleine vitrine)