Impressies van de Opaalkust

Een dozijn natuurfotografen van de LAFV ging in mei 2017 naar de Opaalkust. Deze spectaculaire kust net onder Calais is een paradijs voor natuurfotografen. Hoge kliffen, diverse rots- en zandstranden en een golvend achterland vormen de basiselementen, het wisselvallige weer en een enorm getijdenverschil de variabelen. Hierdoor verandert het landschap voortdurend van gedaante.
Een selectie van de gemaakte foto’s is van 13 mei tot 13 september op extra groot formaat te bezichtigen in het Pieter de la Courtgebouw van de Universiteit (Faculteit Sociale Wetenschappen).

©  Miranda Kaltner

Bij eb ontstaan mooie structuren op het strand en vormen zich stroompjes en poelen tussen de rotsen. Op een van de stranden doemt zelfs een oud scheepswrak op. Een lust voor de lens, maar er moest ook een oogje op het water worden gehouden, want de vloed heeft in dit gebied al menig fotograaf verrast. Het getijdenverschil in het Nauw van Calais bedraagt tot wel 9 meter, waardoor geulen bij opkomend water in een verraderlijk tempo vollopen, en het strand gewoonweg verdwijnt.

Als iedereen weer veilig bij de strandopgang was, wierpen de fotografen zich op het glooiende achterland, dat er dankzij de gele koolzaadvelden extra feestelijk uit zag. Ook hier zorgen zon, wolken en wind voor immer veranderend licht. En licht is immers het basiselement van de fotografie.

Deelnemende fotografen:
Cynthia van der Brugge, Astrid van Dijk, Cor de Feber, Henk-Jan Hoogenberk, Marijke de Jong, Miranda Kaltner, Frans Moquette, Wim van Oordt, Helene Roelofs, Pauline Seijffert, Boudewijn Swanenburg en Jowan Zonneveld.

Impressies van de Opaalkust
13 mei – 13 september 2019
Pieter de la Court-gebouw (Faculteit Sociale Wetenschappen)
Wassenaarseweg 52, Leiden

De Opaalkust ligt grofweg tussen Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, net voorbij Calais (Kanaaltunnel).