Sprintend de zomer door

Femmy de Bart, thema Bewegend
Femmy de Bart, ‘Bewegend’

Enkele leden hebben dit jaar een leuke activiteit bedacht om het clubgevoel door de zomer in stand te houden: De FotoSprint!
Uitvalsbasis was Café Van Engelen in het hart van de stad – garantie ook voor een gezellig samenzijn achteraf. Na het startsein gaan de deelnemers ieder zijns weegs en krijgen 2×2 thema-opdrachten per sms nagezonden, waarbij binnen de tijd en in de juiste volgorde foto’s moeten worden gemaakt.

De eerste Fotosprint was op 15 juli en werd gewonnen door Miranda Kaltner. Opdachten waren Dubbel beeld, Doorkijkje, Spannend en Straatportret. De tweede, met als thema’s Geduld, Droog, Gelaatstrekken en Bewegend, vond op 19 augustus plaats en werd gewonnen door Femmy de Bart.

De LAFV had enkele jaren geleden al eens een Leidse FotoMarathon georganiseerd en de FotoSprint is daar feitelijk een versnelde versie van. Het is zowel een logistieke als fotografische uitdaging. Om 19:15 uur krijgt elke deelnemer een sms-je met daarin de foto-opdracht 1 en 2. Hierbij moeten binnen het uur foto’s worden gemaakt. Dat hoeft niet in een keer raak, maar je moet je wel aan de volgorde van de opdrachten houden. Om 20.15 uur worden opdrachten 3 en 4 verstuurd, waarvoor hetzelfde geldt. Vanaf 21:15 uur komen de deelnemers weer samen in Café van Engelen om hun beste foto’s per opdracht op een laptop in te leveren. Bij de jurering wordt zowel op de volgorde als op het tijdskader gecontroleerd. Hoewel dit een zeer ‘mobiele’ vorm van fotografie is, moeten de foto’s op een ‘echte’ camera worden gemaakt en kunnen niet worden nabewerkt. De kunst is dus om in het korte tijdsbestek een passende, goede en sprekende foto te maken.

De Fotosprint van 15 juli had mooi weer en 12 deelnemers (Flickr). Die van 19 augustus vond plaats in de stromende regen en telde 8 deelnemers (Flickr). Iedereen vond het zeer geslaagd en het idee is om dit vaker te organiseren. Dank Jannie de Groot, Ton van der Valk, Esther van de Laak, Noraly Oonk en Frans Moquette voor de eerste 2 edities!