‘Wat wil je later worden?’

Afgelopen januari werd de LAFV benaderd met een leuk verzoek: De Eerste Leidse Schoolvereniging vroeg ons de leerlingen van groep 8 te fotograferen in hun droomberoep. De foto’s waren bedoeld voor een klassenboek dat de leerlingen bij hun afscheid van de school krijgen.

© Henk Aschman - Stewardess
© Henk Aschman – Stewardess

De organiserende ouders hadden aanvankelijk bedacht de foto’s op locatie te laten maken: de ‘dokter’ in een ziekenhuis, de ‘wetenschapper’ in een laboratorium etc. Maar dat bleek lastig te realiseren. Uiteindelijk vonden de fotoshoots plaats in een mobiele studio in de gymzaal. Wel zorgden de ouders voor kleding en rekwisieten, waarbij soms letterlijk alles uit de kast werd gehaald: doktersjassen, stethoscopen, stewardessenuitrusting, sportspullen etc. Ook broertjes en zusjes werden er soms bij gehaald om ‘patiënt’ te spelen.

De moeder van de ‘zakenman’ had echt geld bij zich om op de foto rond te strooien, maar dat werd na afloop weer geïnd. De fotografen hebben geheel onbezoldigd en met veel plezier in 2 dagen tijd zo’n 50 leerlingen en een aantal leerkrachten gefotografeerd.

Voor de leerlingen betekent dit klassenboek een waardevolle herinnering aan de school en de klas, en tevens een prachtige momentopname van hun toekomstdroom: “Wat wilde ik worden toen ik in groep 8 zat?”

De foto’s zijn gemaakt door Henk Aschman, Simon Duindam, Nico Groen en John van Schie.