ZPP exposeert filmstills op Leids Filmfestival

Van dinsdag 25 oktober tot en met zondag 30 oktober exposeert de werkgroep Zonder Passe-Partouts (ZPP) in Scheltema, de thuisbasis van het Leids Filmfestival.

De organisatie van het Leids Film Festival heeft voor het tweede jaar op rij ZPP uitgenodigd een serie foto’s te maken die zo uit een film lijken te komen (filmstills). Soms zijn het scènes uit bestaande films die als inspiratiebron fungeren maar meestal vormen verhalen uit de fantasie van de fotograaf het uitgangspunt. De personages in de filmstills zijn af en toe hilarisch, vaak wat ondoorgrondelijk. De bedoeling is dan ook om de kijker in het ongewisse te laten, zodat deze een verhaal bij de beelden kan maken.

Coördinator Andor Kranenburg: “Het mooie is dat de beelden echt producten zijn van een gezamenlijke inspanning. Tijdens de fotosessies nemen we afwisselend de rol van fotograaf, regisseur of belichtingsdeskundige aan. Sommigen schuwen zelfs een rol voor de camera niet. Zo maken we samen beelden die een individuele fotograaf nooit voor elkaar krijgt”.

Naast filmische beelden zijn er ook diverse andere activiteiten in de expositiezalen zoals een continue voorstelling van stop-motion films en de mogelijk om een portretfoto in filmische sferen te laten maken in een van de gebruikte decors. Dagelijks zijn de makers zelf aanwezig van 22.00 tot 24.00 uur.