Symposium ‘Photography meets Science and the City’ groot succes

11 juni 2022. De dag die je wist dat zou komen.

Ruim twee jaar voorbereiding, samenwerking zoeken met Fotobond, Universiteit en European City of Science Leiden 2022, financiële dekking zoeken en krijgen. En dat culminerend in een symposium met ruim 200 gasten, een prachtige locatie, een uitstekende catering, interessante sprekers, een prima dagvoorzitter.

Zomaar wat persoonlijke indrukken.

In afwachting van de gasten

Meer dan 200 deelnemers

Het begon al vroeg op die zaterdag. Helen Westgeest van de Universiteit kon om 8 uur in Radio Weetlust vertellen wat de fotografie-opleiding aan de Leidse universiteit inhoudt. En ze legde duidelijk uit hoe ‘science’ (de Universiteit) en de ‘city’(in dit geval de LAFV) elkaar gevonden hebben. Heel goed om te horen dat het bestuur van de City of Science dit een mooi voorbeeld vindt hoe de universiteit een brug naar de samenleving kan slaan.

Een van de hoogtepunten van de dag was de uitreiking van de Gouden Erepenning van de Fotobond door voorzitter Cora Sens aan LAFV-voorzitter Henriëtte van der Linden. Zo werd 100 jaar LAFV met goud omrand.

Henriëtte van der Linden (links) krijgt de gouden Erepenning uit handen van Cora Sens (rechts).

Henriëtte vroeg in haar welkomstwoord om vingers in de zaal, van deelnemers boven de 60 en van onder de 35. Wat bleek: slechts een handjevol mocht zich tot de jongeren rekenen. Voor de LAFV en eigenlijk alle fotoclubs een uitdaging om meer jonge mensen bij de club te halen.

Veel zestigplussers in de zaal

Dagvoorzitter Sacha de Boer leidde ons soepeltjes door het programma. Aan het eind van de dag vertelde ze over haar fotoreizen om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen. En daarbij liet ze heel plastisch zien hoe een op hol geslagen hondenslee haar over de sneeuwvlakten van Noord-Canada sleurt.

Zo zat Sacha op de slee achter de op hol geslagen honden

Key note speaker Jos Jansen liet zien hoe je wetenschappelijke activiteiten als zaadveredeling en forensisch onderzoek fotografisch kunt vangen. Zo liet hij een foto van een crimineel netwerk zien en hoe je al swipend op je telefoon een bijzonder beeld achterlaat.

Crimineel netwerk in beeld gebracht door Jos Jansen

Maartje van den Heuvel  gaf een inkijkje in het oudste fotomateriaal dat in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek (het vroegere Prentenkabinet) is opgeslagen.

Maartje van den Heuvel laat de Bijzondere Collecties zien

Mattie Boom vertelde over stapels oude fotoboeken van onbekende amateurs die naar het Rijksmuseum worden gebracht. En soms slaag je erin om als een rechercheur te achterhalen wie de fotograaf is. Zo kon een foto van de Heerengracht in Amsterdam uit het begin van de 20ste eeuw herleid worden naar het huisnummer van waar de foto is gemaakt en wie er wanneer woonde.

Mattie Boom vertelt over de allereerste amateurfoto’s

Helen Westgeest maakte het nogal abstracte onderwerp fotografietheorie heel inzichtelijk met de beroemde serie van Duane Michels van de badkamer die je op elke foto totaal anders ziet. Je ziet niet wat je ziet, of toch?

De serie van Duane Michals toegelicht door Helen Westgeest

Klapstuk van de ochtend was Jan Dirk van der Burg die met zijn camera door de straten en buurten in ons land reed, en daar verrassende gelijkvormige beelden tegenkwam. Als je goed oplet kom je de gekste dingen tegen, van slagerij Bakker (en bakkerij Slager) tot klikobakken die voor het oog in de tuinmuur opgaan.

Jan Dirk van der Burg in actie

De middag was uitgesmeerd over allerlei parallelsessies. Ikzelf nam een kijkje bij Tom Meerman, die geïnspireerd door Robert Frank, de Culemborgers in hun dagelijkse doen vastlegde. Straatfotografie pur sang.

Tom Meerman over the Americans van Robert Frank en De Culemborgers

Wim van Egmond en Tiemen Cocquyt van het Boerhaavemuseum namen me mee in de wondere wereld van de microfotografie. Ze gaan nu fotograferen wat Anthonie van Leeuwenhoek in de zeventiende eeuw zag door zijn microscoop, maar er toen alleen maar over kon vertellen en zo goed mogelijk tekenen.

Tiemen Cocquyt (links) en Wim van Egmond (rechts) over 17de eeuwse microscopie

Anderen konden genieten van astrofotografie, stereofotografie, drone fotografie, geënsceneerde fotografie of hun smart phone fotografie naar een hoger plan tillen. En in de pauzes kon men een selectie foto’s bewonderen die LAFV-ers gemaakt hebben in het kader van de European City of Science, onder de titel ‘Het Weten Waard’, of zien hoe de cameratechniek zich de afgelopen 50 jaar heeft ontwikkeld.

11 juni 2022 zal ik niet licht vergeten. Met zo’n geweldig symposium is de LAFV klaar voor de komende 100 jaar!

Tekst: Ben Tangena

Fotografie: Hannelore Maier en Henk-Jan Hoogenberk

15 juni 2022

Statief kopen bij Foto Kruyt uit Katwijk?

De crew kreeg T-shirts van de European City of Science

De lunch crew