Leidse portretten in de StadsKamer

‘Leidse portretten’ staan centraal in de StadsKamer (Nieuwstraat 7) in de maand mei. Drie Leidse fotografen tonen hun werk. Zij organiseren ook diverse activiteiten rondom portretfotografie. Er is werk te zien van de fotografen Jannie de Groot, Hennie Ligtrink en Han de Bruin.

Burgemeester (Hennie Ligtrink)

Jannie de Groot werkt op dit moment aan series rondom de thema’s inclusie en diversiteit. Een tijdlang heeft zij met haar camera DragQueen Dina Diamond (Kevin) gevolgd. Deze reeks toont zij in de StadsKamer. Ook exposeert zij portretten die ze heeft gemaakt tijdens de eerste Leiden Pride, in september vorig jaar.
Zaterdag 4 mei opent de Maand van de Leidse Portretten. Tussen 13 en 14 uur kan het publiek een interview bijwonen met Dina Diamond / Kevin.

DragQueen (Jannie de Groot)

Een week later, op zaterdag 11 mei, staat werk van Hennie Ligtrink in de schijnwerpers. Hij toont werk dat, door digitale bewerking, een combinatie toont van portretfotografie en schilderkunst. Tijdens de expositie geeft hij demonstraties van zijn beeldbewerking. Ook zijn er straatportretten te zien, die hij maakte bij Leidse evenementen, zoals ‘3 October’, de Japan-markt, Kunstroute en de Peurbakkentocht.

Han de Bruin, van wie werk te zien is op de zaterdagen 18 en 25 mei, noemt zichzelf ‘mensenfotograaf’. Hij toont een serie onder de titel ‘Licht is Liefde’, waarin hij geportretteerden heeft vastgelegd met verschillende sluitertijd en belichting.

Danser (Han de Bruin)

Op 18 mei is de StadsKamer tegelijk ook ingericht als een pop-up studio, waar bezoekers zich kunnen laten portretteren. Een week later, op 25 mei, is het thema ‘straatfotografie’. Alle bezoekers, met smartphone of camera, kunnen hieraan deelnemen. Han de Bruin fotografeert dan voorbijgangers die volkomen vreemden voor elkaar zijn. Onder de titel ‘Touching Strangers’ kunnen zij gezamenlijk op de foto alsof ze elkaar al jaren kennen.

De StadsKamer is geopend op woensdag- en zaterdagmiddagen van 12.00 tot 17.00. De maandelijks wisselende thema’s voor exposities en activiteiten zijn een initiatief van StadLab Leiden, in samenwerking met de welzijnsorganisaties Incluzio, BuZz en SOL.