Tentoonstelling “Leo K. Zeldenrust tekent Leiden”

In de coronaperiode heeft Paula van Ommen op verzoek van de Stichting Beheer Erfgoed Leo K. Zeldenrust foto’s gemaakt van locaties die deze tekenaar gemaakt heeft rond 1920-1930. Na de oorlog is er een boekje van uitgekomen in 1946 : Wandelingen door Oud Leiden.

Het was een mooie zoektocht bij het proberen om precies hetzelfde perspectief te vinden als de tekenaar. Vermoedelijk heeft hij zich ook wat artistieke vrijheid veroorloofd en soms ook ergens binnen op een bovenverdieping getekend heeft. Het zijn interessante duo’s geworden van de tekening en de foto. De kijker kan zich uitleven in “zoek de verschillen”.  Een sectie van 17 locaties  is te zien van 5 november 2022 – 6 januari 2023 in de omloop van de centrale Bieb in de Nieuwstraat. Te bekijken tijdens de openingstijden van de Bieb. 

Op de tentoonstelling hangt ook informatie met een QR code. Daarmee is vanaf 6 november inzage mogelijk in een digitaal boekje met alle 36 tekeningen en bijbehorende foto’s. Ook is er een beperkte oplage boekje wat via de QR code te bestellen is met een tekening een foto en omschrijving van de 30 locaties met de route.