Terug in de tijd van de Pilgrim Fathers

Wie een bezoek brengt aan het Leiden American Pilgrim Museum waant zich onmiddellijk terug in de periode van begin 17e eeuw. Drie fotografen van de LAFV wilden de sfeer van het gezinsleven uit die tijd in beeld brengen en zetten een aantal foto’s in scene op deze prachtige locatie.

© Hannelore Maier

Begin 1600 vluchtte een aantal Engelse geloofspuriteinen vanwege een conflict met de Anglicaanse kerk, vanuit Engeland naar Leiden. In het jaar 1620 vertrok een groot aantal van deze zogenaamde Pilgrim Fathers naar de nieuwe wereld, Amerika, met het welbekende schip de Mayflower. De invloed van deze Pilgrim Fathers in Amerika is groot geweest. Veel beroemde en vooraanstaande Amerikanen stammen af van deze groep mensen, waaronder 6 Amerikaanse presidenten zoals George W. Bush en zelfs Barak Obama.

Sarah Moine, de curator van het Leiden American Pilgrim Museum bood de fotografen de mogelijkheid om op haar vrije dag, gebruik te maken van dit prachtige authentieke museum. Zij wist ons ook nog deelgenoot te maken van het leven uit die tijd en toonde ons een verschillende attributen uit het museum.

In een geheel geënsceneerde setting in het Pilgrim Museum werden vier hedendaagse mensen gefotografeerd als een gezin uit de periode van rond 1609-1620. Als een vader, moeder en twee dochters werden de modellen zoveel mogelijk in die tijd teruggeplaatst. Het Bonaventuracollege stelde een aantal kledingstukken beschikbaar die zij normaliter gebruiken voor hun musicals. Dit geheel leverde een groot aantal schilderachtige en sfeervolle beelden op. De hele dag was een groot succes en voor ons allemaal een bijzondere ervaring.

De modellen waren Maurice Pieterson als vader, Henriëtte Sibie als moeder, Maya Sullivan als oudste dochter en Andrea Mandova als jongste dochter.
De visagiste, Joyce Habib, verdiepte zich in het uiterlijk van mensen uit de 17de eeuw en zorgde voor een passende make-up.

Deelnemende fotografen:
Hannelore Maier, Evert Jan Westera, Liesbeth Schmidt.

Terug in de tijd van de Pilgrim Fathers  
13 oktober – 31 december 2020
BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat
Nieuwstraat 4, Leiden