Pilgrimjaar 2020 in Leiden – Feit en fictie in foto’s

LAFV fotografe Jannie de Groot heeft een creatieve serie foto’s over het Pilgrimjaar Leiden400 gemaakt. Hierin mengt zij vrijelijk feit en fictie, zodat beelden ontstaan die beklijven, net als de verhalen en mythes uit de geschiedenis zelf.
De serie is van 7 oktober tot eind van het jaar te zien in de omgang van de Bibliotheek Nieuwstraat.

© Jannie de Groot
© Jannie de Groot

Leiden had veel plannen voor het Pilgrimjaar 2020: Een grootse opening in maart met veel buitenlandse gasten, een reeks evenementen, en de Pilgrims zouden een grote rol spelen bij de Leidse Rembrandtdagen in de Pieterswijk. Dit alles moest een flink aantal buitenlandse toeristen naar Leiden trekken.
Het liep helaas anders. Door de Coronacrisis konden veel evenementen niet doorgaan. De opening van het Pilgrimjaar Leiden400 vond uiteindelijk op 16 mei noodgedwongen online plaats. Het toerisme kwam nauwelijks op gang.

Over de geschiedenis van de Pilgrimfathers, hun verblijf in Leiden, de reis naar Amerika en hun eerste bestaan daar – dit jaar dus 400 jaar geleden –  is veel te lezen in boeken en op internet. Niet alles klopt, wat er wordt beschreven en wat voor waar wordt aangenomen. Zoals wel vaker gebeurt in de geschiedenis, zijn er feiten verzwegen of veranderd en heldendaden vergroot. Feiten, aannames en mythes lopen door elkaar heen.

Feit en fictie vormen ook de onderdelen van Jannies fotoserie over dit Pilgrimjaar. De afgelopen tijd heeft zij in het centrum van Leiden gezocht naar de historische plekken en de verschillende uitingen van de viering van het Pilgrimjaar Leiden400 in de stad. Foto’s van winkeletalages, de Mayflower, het Pilgrim Museum, de Brewstersteeg, de Pieterskerk en de Boisotkade vormen het startpunt van haar serie, waarna zij werkelijkheid en fictie in de foto’s heeft gemengd. Ook de Coronaregels kregen hierbij een plek.
De kijker wordt uitgedaagd in de beelden feit en fictie te zien, en te ontdekken waar droom en werkelijkheid het van elkaar overnemen.

Expositie Jannie de Groot:
Pilgrimjaar 2020 in Leiden – Feit en fictie in foto’s

7 okt – 31 dec 2020
BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat (Omloop)