Het beeld is meer dan het onderwerp. Abstracte natuur door Boudewijn Swanenburg

De natuur is een begenadigd beeldend kunstenaar, een paradijs voor fotografen. Maar als beeldmaker hoef je niet op te houden bij wat de natuur je aanreikt, iedere fotograaf kan zijn eigen schepping maken.
LAFV-er Boudewijn Swanenburg heeft hiervoor een bijzonder procedé. Van 13 februari tot 18 maart 2020 exposeert hij in Galerie de Pomp in Warmond met vier series geabstraheerde natuurfoto’s.

© Boudewijn Swanenburg

Iedere kunstenaar geeft zijn eigen natuurbeleving weer in zijn werk. Boudewijn heeft zich o.a. laten inspireren door Mondriaan en diens steeds abstracter wordende bomen, maar bijvoorbeeld ook door de muziek. De werkelijkheid wordt losgelaten, uiteindelijk resteren alleen lijnen, patronen en vormen. Toch kan de kijker zich er van alles bij voorstellen.

De bomen van Mondriaan.

Boudewijn is met dit concept gaan experimenteren in de fotografie en heeft hierin gaandeweg zijn eigen procedé ontwikkeld. De structuren op zijn foto’s zijn boomschorsen en andere details uit de natuur. Door de context weg te laten en de kleuren en het licht te manipuleren, ontstaan nieuwe beelden die in het hoofd van de kijker allerlei associaties oproepen.

Origineel en bewerkt beeld. © Boudewijn Swanenburg

Boudewijn Swanenburg (1941) heeft een wetenschappelijke carriere in de astrofysica achter zich en leeft zijn nieuwsgierigheid nu uit in de fotografie. Na workshops en mentoraten van Loulou Beavers, Theo Bosboom en Bart Siebelink, mocht hij afgelopen november op het fotofestival Nature Talks voor het eerst zijn eigen verhaal presenteren.

In de expositie in Galerie de Pomp komen vier series bijeen: Ontworteld, Natuurlijke Composities, Bovenaards en Verborgen Werkelijkheid.
Er is ook een boekje beschikbaar waarin de series worden toegelicht.

Het beeld is meer dan het onderwerp
Abstracte natuurfotografie van Boudewijn Swanenburg
13 februari tot 18 maart
Galerie de Pomp
Dorpsstraat 38, Warmond

Leidsch Dagblad, 19 februari 2020