Verborgen werkelijkheid van Bojana Jokanovic

© Bojana Jokanovic, De Stoel
(uit de serie Verborgen Werkelijkheid)

De late namiddagzon schijnt door het gordijn en de schaduwen zweven met een zachte gloed over de lege stoel. In een droomachtige, melancholische sfeer komt een vraag op: is dit een moment van verdriet vanwege iemands afwezigheid of wordt er hier op iemand gewacht?
Het antwoord ligt in de verbeelding van de kijker.


LAFV-fotografe Bojana Jokanovic volgde de cursus Conceptuele Fotografie bij Fotogram in Amsterdam. De serie Verborgen werkelijkheid is ontstaan in het kader van deze cursus. Met De Stoel heeft ze de 3e prijs gewonnen in de categorie Aanstormend talent van het Fotohuis en deelgenomen aan de groepsexpositie tijdens het Fotofestival Naarden afgelopen zomer.
In de Foyer van het Leidse Stadhuis laat ze vanaf 4 november de hele serie zien.

In de conceptuele fotografie gaat het om het overbrengen van een idee of gevoel in je foto’s. Bij Verborgen werkelijkheid draait het erom dat ieder individu zijn eigen persoonlijke werkelijkheid creëert:

Tussen de “echte’ wereld en de wereld van dromen zitten vele lagen van onze persoonlijke perceptie en ervaring. Die lagen creëren onze eigen werkelijkheid. Er bestaat niet één unieke werkelijkheid, het is een individuele, subjectieve beleving van de wereld. Gekleurd, niet alleen door onze achtergrond, herinneringen, ervaringen en emoties, maar ook door onze wensen en fantasieën. De geur en kleur van ons dagelijks leven hangt af van hoe wij door die lagen heengaan. De grenzen tussen de “echte’ wereld en fantasie zijn subtiel, en liggen voor iedereen ergens anders.

Om onszelf te kunnen begrijpen, zouden wij dichter bij de anderen moeten komen, de lagen van de verborgen werkelijkheid afpellen en in hun droomwereld stappen. Hoe dichter je bij de werkelijkheid komt, des te kwetsbaarder deze wordt. Tegelijkertijd is het fascinerend en ontroerend door de lagen van onze perceptie te zweven, om die dromer in ieder van ons te onthullen.

Verborgen werkelijkheid – Foto’s van Bojana Jokanovic
4 november – 31 december 2019
Stadhuis, Foyer Burgerzaken