Expositie Leidens Ontzet

© Henk Aschman

Leiden heeft een bijzondere traditie: 3 oktober. Die dag herdenkt de stad de bevrijding van de Spanjaarden in 1574, oftewel Leidens Ontzet. Een iets jongere maar eveneens goede traditie is dat fotografen van de LAFV op stap gaan om dit feest in beelden vast te leggen, en daar vervolgens een expositie voor het jaar erop mee samenstellen. Die expositie is dit jaar te zien in de Huiskamer van de Bibliotheek Nieuwstraat, van 18 september tot 31 oktober.

Na de zomer stijgt de spanning in de stad ten top. De laatste euro’s voor de Kermis worden gespaard, er wordt aan de praalwagens gewerkt, kostuums genaaid en muziek gerepeteerd. Allemaal voor het feest der feesten.

De fotografen van de LAFV waren aanwezig bij alle activiteiten van het feest en laten in deze expositie foto’s zien van de Geuzenintocht, het Minikoraal, de Uitreiking van haring en wittebrood, de Optocht, de Hutspotmaaltijd en de Kermis. De getoonde foto’s zijn geselecteerd uit een grote hoeveelheid foto’s die door de fotografen zijn gemaakt. We hopen hiermee de sfeer van Leidens Ontzet te kunnen laten proeven.

Exposerende fotografen:
Henk Aschman, Eelke de Boer, Hannelore Maier, Yu Hua Yeh, Cor Slegtenhorst, Ine de Bock, Jannie de Groot, Willem van der Kleij, Piet van der Star, Paula van Ommen en Femmy de Bart.

Expositie Leidens Ontzet
18 sept – 31 okt 2019
BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat (Huiskamer)