Fotografische ode aan de Zangeres Zonder Naam

Op 5 augustus 2019 was het honderd jaar geleden Mary Bey, de Zangeres Zonder Naam, in Leiden werd geboren. Met haar bijzondere stem en gevoelige tranentrekkers werd ze in heel Nederland bekend. De LAFV komt dit najaar met 2 exposities met foto’s van verschillende evenementen die dit jaar in Leiden zijn georganiseerd om de gedachte aan de ‘Koningin van het Levenslied’ levend te houden.

© Jannie de Groot

Zo is op 11 mei in het Openluchttheater Leidse Hout een muzikale en theatrale Ode aan de Zangeres Zonder Naam georganiseerd. Er was een bont programma, met optredens van o.a. levensliedzanger Stefan Mondial en Harmina de Jonge, de ‘nieuwe Zangeres Zonder Naam’. Tevens speelden theatergroepen Litteris Sacrum, Tot Ieders Genoegen, Ploef en Imperium sketches geïnspireerd op het leven van Mary Servaes-Bey.
Drie fotografen van de LAFV waren hierbij en maakten foto’s van de verschillende optredens. Een selectie van deze foto’s is vanaf 2 september te zien in de Bibliotheek Nieuwstraat.

Naast bovengenoemde Ode stonden dit jaar het Leids Festival van het Levenslied (Leidse Schouwburg, 10 februari) en Verhalen van de Stad annex de Leidse Draaiorgeldag (binnenstad, 7 april) in het teken van de Zangeres Zonder Naam. Bovendien is op 5 augustus haar 100e geboortedag gevierd met de opening van een kleine expositie in Old School.
Ook bij deze evenementen waren fotografen van de LAFV aanwezig. Een selectie van hun foto’s is te zien vanaf 11 september in Het Leidse Volkshuis.

In het slotweekend van die tentoonstelling (8-10 november) vindt in het Volkshuis het tweejaarlijkse Leids Amateurkunst Festival plaats met dit keer leven en werk van Mary Bey als thema. De bijdrage van de LAFV bestaat – naast de fototentoonstelling – uit een beamerpresentatie met beelden uit beide tentoonstellingen en meer.
En hiermee komt dan een eind aan dit roerige herinneringsjaar.

Ode aan de Zangeres Zonder Naam (Openluchttheater Leidse Hout)
Foto’s van Femmy de Bart, Paula van Ommen en Yu Hua Yeh.
2 sept – 4 nov 2019
BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat

Ode aan de Zangeres Zonder Naam (uitgebreide serie)
Foto’s van Mevon de Jong, Hannelore Maier, Marcel Schikhof, Eelke de Boer, Bert van de Ven, Simon Duindam, Femmy de Bart, Paula van Ommen, Yu Hua Yeh, Henk-Jan Hoogenberk en Jannie de Groot.
11 sept – 11 nov 2019
BplusC – Leids Volkshuis