In het licht van Rembrandt

© Rob Oudshoorn

Rembrandt inspireert! Niet alleen schilders, maar ook fotografen bestuderen zijn werk. Rembrandts gebruik van kleur, compositie en vooral licht, blijft actueel. Fotografen van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging zijn afgelopen jaar actief met dit thema aan de slag gegaan en hebben een reeks portretten, landschappen en andere taferelen met het karakteristieke clair-obscur gemaakt. Een expositie hiervan is in de maanden juli en augustus te zien in de Bibliotheek Nieuwstraat.

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Een gebeurtenis die ook in Leiden wordt aangegrepen om het leven van de beroemde schilder uitgebreid te vieren met activiteiten. Want hij is weliswaar in Amsterdam gestorven, maar in Leiden geboren. Hier heeft hij de basis gelegd onder zijn schilderkunst.

Vanzelfsprekend wilde de Leidse Amateur Fotografen Vereniging ook haar steentje bijdragen aan dit Rembrandtjaar. 24 fotografen hebben, elk op hun eigen wijze, het werk van Rembrandt geprobeerd te benaderen in hun foto’s. De foto’s variëren van studio-opnamen waarbij geprobeerd is het typische Rembrandtlicht te creëren, tot opnamen in de stad en in de vrije natuur. Veelal zijn met beeldbewerkingssoftware nog laatste accenten en effecten toegevoegd om het beeld te vervolmaken.

Deelnemende fotografen:
Andor Kranenburg, Bojana Jokanovic, Bram van den Berg, Carolina D’Andrea, Cor Slegtenhorst, Cynthia van der Brugge, Eelke de Boer, Femmy de Bart, Han de Bruin, Henk Aschman, Hannelore Maier, Jannie de Groot, Jowan Zonneveld, Kees de Jong, Kuno Jansen, Liesbeth Schmidt, Marijke de Jong, Miranda Kaltner, Paula van Ommen, Pauline Seijfert, Regina Dijkstra, Rob Oudshoorn, Theo van Elsen en Willem van der Graaf.

Foto-expositie In het licht van Rembrandt
BplusC – Bibliotheek Nieuwstraat
1 juli – 1 september 2019