Vogels in de polders rond Leiden

© Piet van der Star (Blauwborst)

De polders van Cronesteyn en Poelgeest zijn vogelrijke gebieden en tellen veel verschillende soorten. Van 29 april tot eind juni exposeert LAFV-er Piet van der Star met een serie vogelfoto’s uit deze gebieden in het theehuis van De Tuin van de Smid.

Polderpark Cronesteyn ten zuiden van de stad omvat verschillende soorten landschappen, ieder met hun eigen gevleugelde bewoners. In het weidegebied zie je onder andere kieviten, meerkoeten en scholeksters, in het rietland de rietgors en kleine karekiet. In het stukje bos kun je de roodborst, koolmees, boomkruiper, pimpelmees, staartmees en winterkoning spotten, en in het Reigersbos zitten elk jaar maar liefst zo’n 50 tot 60 paar blauwe reigers.
De polders Poelgeest (de Klaas-Hennepoelpolder en Veerpolder) zijn weliswaar ingeklemd tussen de Leidse Merenwijk en Oegstgeest, maar trekken dankzij hun authentieke landschap ook verrassend veel bijzondere vogels. Zo kun je er grutto’s, tureluurs, meerkoeten, zwanen, ganzen en lepelaars zien, en zijn er verschillende kleinere vogels, zoals de roodborst, blauwborst, putter, koolmees en pimpelmees.

Piet van der Star fotografeert al vele jaren en heeft zich de laatste jaren speciaal toegelegd op vogelfotografie. Op het tijdstip dat andere mensen ‘s ochtends naar hun werk gaan – zelf is hij inmiddels met pensioen – gaat Piet met zijn camera op stap. Hij houdt ervan om in het gebied rond te lopen en te reageren op wat er gebeurt. Vogels die aan komen vliegen of juist landen, die elkaar achterna zitten of zich schuil houden. De een kleurrijk, de ander juist sober gevederd. Met een lange lens fotografeert Piet ze tot wel 25 meter meter afstand, maar soms ook van veel dichterbij. En omdat hij heel doelgericht ‘schiet’, is de opbrengst thuis snel duidelijk.
Meer foto’s zijn te zien op http://www.pvdstar.nl.

Vogels in de polders rond Leiden
Foto’s van Piet van der Star
29 april – eind juni 2019
Theehuis De Tuin van de Smid
Polderpad 8, Leiden