Venetiaanse sferen

©  Cynthia van der Brugge

In oktober 2018 reisde LAFV-er Cynthia van der Brugge per trein naar Venetië en liet zich daar betoveren. Gewapend met camera en statief verplaatste zij zich in volle vaporetto’s en liep zij over de hoofden van mede-reislustigen, op zoek naar memorabele beelden. Ook die waren er gelukkig in overvloed. Tot eind mei exposeert zij in Café Van Engelen met een selectie straatbeelden uit deze illustere stad.

Venetië, ‘La Serenissima’. Van veraf lijkt de tijd stil te staan in deze waardige stad aan de rand van de lagune. Maar als je dichterbij komt zie je de tekenen van de tijd. De dynamiek op de kanalen, de drukte op straat, het verval van de huizen en paleizen.

Voor een rustiger straatbeeld hoef je gelukkig maar een zijstraatje in te schieten. Hier gaan de ware inwoners hun gewone gangen. Boodschappen, naar school, aan het werk. Maar ook midden in het toeristische centrum zijn er plekken om even te beschouwen. En toen iedereen het San Marcoplein ontvluchtte voor de regen, nam Cynthia pontificaal stelling om de sfeer te vangen.

Ze kwam terug uit Venetië met meer dan duizend bonte beelden op haar camera. Naast een reeks inmiddels deels bekroonde losse foto’s, kwam er een serie straatfoto’s bovendrijven. In kleur konden deze volgens Cynthia hun rust niet vinden, maar omgezet in zwart-wit ontpopten ze zich tot tijdloze beelden, waarin de sfeer de overhand heeft.

Venetiaanse Sferen
Straatbeelden uit Venetië door Cynthia van der Brugge
1 april – eind mei 2019
Café van Engelen (1e verdieping).
Nieuwe Rijn 1, Leiden.