Leidse blik op Polen: 30 jaar Stedenband Leiden-Toruń

© Piet van der Star (Poznań)

Elk jaar vertrekt er in de herfstvakantie een bus vol Leidenaren naar Toruń om de bestaande stedenband aan te halen of voor het eerst kennis te maken met de zusterstad en haar bewoners. Afgelopen jaar reisde er een groep fotografen mee, bestaande uit 6 leden van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging en 2 gastfotografen. Op uitnodiging van het bestuur van de Stichting Stedenband Leiden-Toruń is van de gemaakte beelden een tentoonstelling samengesteld, die van 9 april tot 9 juni 2018 te zien is bij BplusC, bibliotheeklocatie Nieuwstraat. 

De fotografen werden in Toruń ontvangen door een groep Poolse collega’s, die hen hebben meegenomen naar vele uithoeken van hun prachtige stad. Opvallend is het warme kleurenpalet van de gebouwen en decoraties, dat nog eens werd versterkt door het herfstseizoen. De indrukwekkende architectuur uit heden en verleden, zowel wereldlijk als kerkelijk, vormde een uitdaging om ook in detail vast te leggen. De tentoonstelling bevat ook foto’s van excursies naar Poznań en de havenstad Gdańsk. 
Het ging overigens om een tegenbezoek; de Poolse fotografen waren in de zomer al te gast in Leiden. Van hun indrukken was eind 2017 in Toruń de expositie Holenderski blik te zien. 

De fotografen die hier exposeren:
Jannie de Groot, Henk Jan Hoogenberk, Bojana Jokanovic, Pauline Seijffert, Piet van der Star, Yu Hua Yeh (allen LAFV) en Ries de Groot en Jytte Herrebout.

De fotografen zijn dankbaar dat de Stedenband Leiden-Toruń hen deze gelegenheid tot exposeren heeft geboden.

Leidse blik op Polen: 30 jaar Stedenband Leiden-Toruń
9 april – 9 juni 2018
BplusC locatie Nieuwstraat/ Openbare Bibliotheek (omloop).