95 jaar LAFV!

Op 23 oktober vierde de LAFV haar 95-jarig bestaan. Het bestuur had Chris Bakker, ex-lid en voorzitter van 2000-2008, weten te strikken om de avond te openen met een presentatie van zijn werk. Daarna overhandigde de huidige voorzitter Pauline Seijffert hem het eerste exemplaar van het lustrumboek, dat Chris met veel dank aannam. Na het officiële gedeelte was er taart en konden de leden hun eigen exemplaar van het lustrumboek in ontvangst te nemen. Er konden op deze drukbezochte avond maar liefst 50 exemplaren worden uitgereikt.

Al begin van 2017 werd een lustrumteam opgericht, bestaande uit Cynthia van der Brugge, Frans Moquette, Helene Roelofs, Marion Rot en Wim van Oordt. Het team was het snel eens: bij een fotoclubjubileum hoort een boek met werk van de leden. In de nieuwsbrief van mei werden de leden opgeroepen hun 5 mooiste foto’s van de afgelopen 5 jaar in te sturen. Hierop stroomde veel mooi werk binnen: uiteindelijk 178 foto’s van 38 leden.

Het lustrumteam was blij verrast met de hoeveelheid, variatie en kwaliteit van het ingezonden werk. Besloten werd, van iedere fotograaf de twee mooiste foto’s te selecteren, en de 76 uitverkoren werken in een esthetisch verantwoorde volgorde te plaatsen. Beide taken leverden stevige discussies op. De stapel ‘contactprints’ werd over een tafel verspreid en, als met een schuifpuzzel, werden de foto’s geschoven, opgepakt en weer ergens tussen gelegd. Een hele avond zijn we aan het puzzelen geweest tot we allemaal vonden ‘zo voelt het goed’.

Voor de opmaak werd hulp ingeroepen van Noraly van der Hulst. Nadat we het eens waren geworden over een strakke, gecentreerde uitlijning, werd bij verschillende drukkers een proefdruk besteld. Eerst van een dozijn ‘moeilijke’ foto’s, later van het hele boek. Kleuren en papier werden zorgvuldig beoordeeld, waarbij een daglichtlamp en een loep de kleinste onvolkomenheden aan het licht brachten. Bij de derde proefdruk zagen de foto’s er fantastisch uit, maar bij de opmaak was alsnog iets mis gegaan. Werk aan de winkel voor Noraly, die dit op het laatste moment nog goed heeft gekregen, precies op tijd om de definitieve bestelling te plaatsen. Op 19 oktober stonden de dozen opgestapeld in de hal bij Marion.

Maandag 23 oktober was het dan zo ver. Chris liet 2 mooie series met straatfotografie zien, allemaal in zwart-wit. Hoewel de foto’s op de beamer best goed uit de verf kwamen bleek dat zijn afdrukken op papier nog een extra dimensie toevoegde. Een afdruk is toch het eigenlijke resultaat waar het om gaat volgens Chris. Na de overhandiging van het jubileumboek, ontving de club van Chris in retour het archief van een oud-lid dat in zijn bezit was, met daarin o.a. een clubalbum uit 1968. Het lustrum-team nam ondertussen plaats achter de tafels en deelde het lustrumboek uit aan de aanwezige leden. Onder het genot van een taartje en een drankje van de club werd er gebladerd en gebabbeld. Het was een mooie avond!

Leden die het lustrumboek willen hebben, kunnen dat komen ophalen op een clubavond. Voor leden die al een tijdje niet geweest zijn misschien een reden om weer eens te komen en de gezelligheid van de clubavonden te herontdekken?

Door Frans Moquette.