Werkgroep Documentaire Fotografie, van mentoraat tot Leidsch Dagblad

De LAFV-werkgroep Documentaire Fotografie heeft afgelopen jaar een bijzonder mentoraat gevolgd. Als particulier initiatief hebben zij voormalig Stadsfotograaf Monique Shaw benaderd met de vraag of zij deze groep een aantal sessies wilde begeleiden naar een hoger plan. Monique ging hier graag mee akkoord en vroeg op haar beurt 2 collega’s om haar hierbij te assisteren: fotografe Eelkje Colmjon en journaliste Saskia Stoelinga. Dankzij die laatste is inmiddels zelfs een van de series die uit dit mentoraat zijn voorgekomen onlangs in het Leidsch Dagblad gepubliceerd: De serie van Ben Tangena over Dierentehuis Stevenshage. 

Het mentoraat bestond uit 6 sessies van januari tot juli 2017 en telde maar liefst 14 werkgroepleden als deelnemers. Aanleiding was de behoefte van de leden om meer creativiteit en verdieping in hun fotografie te te bereiken. Hoewel de werkgroep veelal met groepsprojecten werkt, kregen zij van de 3 mentoren voor dit traject een individuele opdracht: Maak een documentaire van maximaal 10 foto’s uit het leven van iemand in jouw buurt. Het advies aan de fotografen was om daarbij dicht bij zichzelf te blijven en een keuze te maken die bij hen past.

Na de keuze van een thema gingen de deelnemers aan de slag. Bij iedere bijeenkomst werd een selectie foto’s als afdruk getoond en door de mentoren en anderen van feedback voorzien. Er kwamen veel aspecten aan de orde voor het maken van een goed beeldverhaal: Samenhang en variatie in beelden en standpunten, zoals een goede start- en eindfoto en een passend detail (niet op elke foto hoeft de hoofdpersoon in beeld), het weergeven van emotie zonder dat er uitleg bij nodig is, de keuze voor zwart-wit of kleur (en wat kleurt bij elkaar). En soms blijkt juist de allermooiste foto niet in de serie te passen. Kill your darlings!

Van al die keuzes raakten de fotografen soms flink aan het twijfelen. Een enkeling wisselde zelfs van onderwerp, maar meestal kon men na een mentoravond weer vol goede moed verder. De nieuwe inzichten werden toegepast, er werd geschoven en gewisseld. En er worden teksten geschreven en een passende titel bedacht. Saskia Stoelinga leverde hiervoor een raamwerk. 

Op 11 september 2017 presenteren de deelnemers hun resultaten aan de hele club. Het zijn prachtige series geworden, iedereen is onder de indruk. Naast de serie van Hannelore Maier, die door de mentoren als ‘winnaar’ was aangemerkt, lonkt voor journalistiek interessante series een mogelijke publicatie in het Leidsch Dagblad. Deze eer wordt door Ben Tangena in de wacht gesleept. Op 27 september prijkt zijn serie als dubbele pagina in Het Leidsch Dagblad. Mogelijk worden er meer series gepubliceerd.

Oefening baart kunst, en gestimuleerd door deze successen zullen de deelnemers het geleerde bij komende series en foto’s zeker proberen in praktijk te brengen!

Deelnemers aan dit mentoraat:
Bert van de Ven, Ine de Bock, Femmy de Bart, Simon Duindam, Ton van der Valk, Shanka Abeyesekere, Rolf Zoutendijk, Henk-Jan Hoogenberk, Hannelore Maier, Eelke de Boer, Yu Hua Yeh, Minke Vorstenbosch, Ben Tangena en Jannie de Groot.

De serie van Rolf Zoutendijk

De winnende serie van Hannelore Maier.