Joost Wensveen landelijk winnaar Bondsfotowedstrijd, LAFV scoort totaal 3 stickers

Joost Wensveen GoudLAFV-er Joost Wensveen heeft dit jaar de landelijke Bondsfotowedstrijd gewonnen. Zijn foto had als enige van de meer dan 1700 foto’s de hoogste score van 28 punten en heeft daarmee de ‘gouden sticker’ in de wacht gesleept. Daarnaast had de club nóg 2 ‘stickers’: een zilveren voor Ton van der Valk en een bronzen voor Cynthia van der Brugge. Alles bij elkaar is de LAFV op de 9e plek van 174 clubs geëindigd. Een ongekende score!

De Bondsfotowedstrijd is een landelijke wedstrijd tussen fotoclubs, georganiseerd door de overkoepelende Fotobond. Iedere club vaardigt 10 foto’s uit haar gelederen af. Winnende club dit jaar bleek FC Rotterdam met 233 punten (waaronder 1 zilveren en 7 bronzen stickers). De LAFV behaalde in totaal 221 punten (variërend van 19 – 28 punten).

De winnende foto van Joost Wensveen is een geënsceneerd beeld in de sfeer van Edward Hopper en Erwin Olaf en toont 2 personen in een gestileerd interieur – een cruiseschip in dit geval – tussen wie een zwijgende spanning heerst, waardoor je je afvraagt wat het verhaal is. Een van de juryleden: “Ik heb deze foto een 10 gegeven en dat komt niet zo vaak voor. Ik was er helemaal kapot van.” “Wij waren in volle bewondering voor dit beeld; het is echt prachtig uitgewerkt en heel goed in scene gezet. Maar het kan ook heel goed niet in scene zijn gezet.” Dat de jury hieraan twijfelt is een compliment voor Joost, die zijn beelden altijd zorgvuldig voorbereidt. De ene keer zijn het op locatie geschoten scenes, de andere keer gaat het om meer surrealistische beelden, die hij in Photoshop construeert.

De ‘zilveren’ foto van Ton van der Valk is juist een strakke architectuurfoto. Het oog van de kijker wordt uitnodigend een soort binnenplein op geleid, maar stuit daar op een ‘muur’ van hout en beton. De contrasterende materialen en heldere kleuren zorgen voor een mooie vlakverdeling, maar het beeld vertoont wel degelijk ook diepte. “Het is gefotografeerd zoals de architect het heeft beoogd, en het is verschrikkelijk goed gedaan. Een mooi en effectief en aansprekend beeld.” Ton maakt vaker strak gecomponeerde architectuurfoto’s, maar is ook actief als documentair fotograaf.

De ‘bronzen’ foto van Cynthia van der Brugge is een zelf geconstrueerd landschap: een strand bij laag water waarin zij een spiegel heeft geplaatst die het avondlicht reflecteert. De jury: “Je wordt hier een beetje voor de gek gehouden als kijker. Een intrigerend beeld.” “Het licht is heel bepalend. Je moet de foto eigenlijk heel groot zien, dan geeft het een enorme impact.” Cynthia is bezig met een serie landschapsfoto’s waarin zij telkens een spiegel plaatst, met verschillend effect.

Zoals aan deze winnende foto’s te zien is, was de jury – bestaande uit Rob ’s Gravendijk (voorzitter zonder stemrecht), Ineke Vijn, Herman Schartman en Peter van Tuijl – van meerdere markten thuis en heeft zeer verschillende foto’s bekroond. In het Juryrapport definieert zij een ‘goede foto’ als volgt: “Voor de juryleden is een goede foto een beeld dat beroert, dat verwondert, dat de diepte der dingen laat zien. Een beeld dat betekenis geeft aan de dingen om ons heen doordat de fotograaf ons met zijn of haar blik daarnaar laat kijken. Foto’s die een persoonlijk verhaal lijken te vertellen en foto’s waarin de verrassing meer zit in de esthetische manier van de uitwerking.”

Hieronder de overige foto’s van onze inzending.
De LAFV is zeer verheugd over haar hoge score en hoopt dat zij zich de komende jaren op dit niveau kan handhaven!