Schaduwen van Oud Leiden

© Marcel Schikhof
© Marcel Schikhof

De eerste lentedagen hebben de LAFV geïnspireerd om een serie zonnige foto’s te exposeren in Café Van Engelen: Vorige zomer is een groep fotografen in de Leidse binnenstad op zoek gegaan naar interessante schaduwen. Het fotograferen was een heel boeiende ervaring, die veel nieuwe ontdekkingen bracht.

De stad presenteerde zich met zacht verlopende tinten of juist harde en scherpe schaduwvormen. Bij het fotografische onderzoek kwamen kwamen vragen naar voren als: Wat zien wij in schaduwen? Wat is hun aantrekkingskracht of meerwaarde voor de foto? En hoe komen ze het beste uit op de foto en kun je er een bijzonder beeld van maken? Aan het licht kwam dat de schaduweffecten voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor diepte en sfeer. Zonder schaduwzijde zouden de beelden zowel letterlijk als figuurlijk maar ééndimensionaal zijn. Bij een focus op de schaduwen kan daarnaast een interessant vormenspel ontstaan.

© Jannie de Groot
© Jannie de Groot

De deelnemende fotografen:
Ben Tangena, Bojana Jokanovic, Eelke de Boer, Jannie de Groot, Marcel Schikhof, Simon Duindam, Yu Hua Yeh.

Schaduwen van Oud Leiden
14 maart – 9 mei 2017
Café van Engelen (souterrain).
Nieuwe Rijn 1, Leiden.