In Memoriam: Esther van de Laak (1975-2017)

The Wonder of Books-beamer
The Wonder of Books

Het bestuur van de LAFV is diep geschokt door het overlijden van haar voorzitter Esther van de Laak op 16 februari 2017. Zij was pas 41 jaar.
Esther was sinds september 2016 voorzitter, nadat zij als lid door haar enthousiasme en haar fotografische bevlogenheid een markante plaats in de club gevonden had. Zij heeft veel te weinig tijd gekregen om haar ideeën over de koers van de club gestalte te geven.
Zij laat een grote leegte achter.

Boudewijn Swanenburg
Secretaris LAFV

Een bloemlezing van haar clubactiviteiten

Esther kwam in februari 2013 bij de LAFV en was vanaf het begin zeer actief. Ze deed direct mee aan de tentoonstellingen Kijk mijn Familie en Abstract en werd in 2014 lid van de tentoonstellingscommissie. In die hoedanigheid was ze nauw betrokken bij grote clubactiviteiten als het Fotocorso en de Fotoweek Geluk, waarin ze de organisatie van de Fotomarathon voor haar rekening nam. Haar enthousiasme en betrokkenheid bij de club zouden blijvend zijn, maar ook creatief ontwikkelde ze zich sterk.

Ze begon met een reeks humoristische zelfportretten. The Wonder of Books (zie bovenaan) werd in 2015 geselecteerd voor de Bondsfotowedstrijd en behaalde daar 20 punten. Later gebruikte ze in toenemende mate ook modellen om haar creativiteit gestalte te geven. Ze groeide fotografisch enorm en heeft daarmee veel LAFV-ers geïnspireerd. Ze volgde allerhande workshops, o.a. van de Amerikaanse fine art fotografe Brooke Shaden, wat het beeld Uplifting music opleverde.

In 2016 stond ze aan de wieg van de eerste LAFV-Fotosprint en in september dat jaar werd ze verkozen tot voorzitter van de club. Wederom deed ze mee aan 2 exposities: Het beste van de LAFV (met The Wonder of Books) en de Clubtentoonstelling Lucht- Land Water (met Dwelling on Dreams en I keep my fears bottled up).
Het laatste beeld dat we van haar hebben – ook ingeleverd voor de clubtentoonstelling, maar uiteindelijk niet geëxposeerd – is op angstaanjagende wijze toepasselijk. Esther heeft ons veel te vroeg verlaten.