Winnaar in real life – Noraly Oonk wint Martien Coppensprijs 2016

PartyMet haar bijzondere serie #myperfectlife heeft Noraly Oonk de Martien Coppensprijs 2016 gewonnen, de belangrijkste Nederlandse prijs voor documentaire fotografie door vrije tijdsfotografen. Het thema was ‘Hedendaagse rituelen’. Noraly heeft dit inhoud gegeven met een serie fictieve Instagram foto’s, waarin een jonge vrouw scenes uit haar leven post. Alles is zo perfect, dat je je gaat afvragen of het de realiteit is. Een ironische kijk op de hedendaagse mediacultuur.

De Martien Coppensprijs is een tweejaarlijkse wedstrijd voor documentaire series (5 samenhangende foto’s), georganiseerd door de Fotobond in samenwerking met de Stichting Brabants Dialectenfestival. De editie van 2016 kende 54 deelnemers, en werd gejureerd door 3 vooraanstaande professionele fotografen.

De serie van Noraly is in de fotostudio tot stand gekomen en documenteert op metaniveau hoe mensen hun leven op Instagram in scene zetten. In de kaders om haar foto’s wordt zelfs het Instagram-interface nagebootst, inclusief hoge aantallen likes en comments die haar statement nog extra kracht bij zetten. Lees haar blog met achtergrondinformatie. 
De jury zegt over haar foto’s:

Een heel actueel onderwerp, jezelf profileren, vaak ook je beter voordoen, via sociale media. En dat in een heel hedendaagse beeldtaal. Een spannend en vervreemdend concept, balancerend op de rand van documentaire, conceptuele en geënsceneerde fotografie. Hier is een ritueel ontdekt, waar veel mensen aan voorbij gaan. Het gaat niet enkel over de ‘selfies’, maar ook over de eigentijdse presentatie daarvan. Dat betekent een extra betekenislaag. Een reeks die helemaal van nu is en de schone schijn van de sociale media becommentarieert. Een moderne Cindy Sherman, zei van de juryleden. Daarmee de discussie aangaand over het documentaire gehalte van deze reeks. (Lees het complete juryrapport op Facebook.)

De tentoonstelling van winnende en de genomineerde fotoseries is t/m zaterdag 18 juni 2016 ten zien in het Noord-Brabantse Lieshout (Dorpshuis, Grotenhof 2), waar ook de uitreiking plaats vond. Het gebouw is geopend van maandag t/m donderdag: 09.00 t/m 21.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 t/m 17.00 uur.

Daarna gaat de expositie op tournee door Nederland. Er is nog niet bekend of en wanneer deze in de buurt van Leiden te zien zal zijn.