Jannie de Groot wint clubwedstrijd ‘Leiden tussen tafellaken en servet’

Met deze foto van Burgemeester Lenferink heeft Jannie de Groot de LAFV Clubwedstrijd 2016 gewonnen. De wedstrijd werd gejureerd door Stadsfotograaf Monique Shaw, aan wier project ook het thema ‘Leiden tussen tafellaken en servet’ was ontleend, oftewel: Leiden tussen provinciestad en metropool. Jannie’s foto past perfect in de reeks foto’s die Monique zelf heeft geproduceerd. Ze heeft er zelfs een bijschrift in dezelfde stijl bijgeleverd.

BurgemeesterLAFV- JannieCdeGroot-ci-beamerformaat Wie? – Henri Johan Jozef Lenferink. Hij is vanaf 2003 burgemeester van deze stad. Hij houdt van Leiden. En is met veel plezier bezig met zijn derde termijn.
Waar? – Op de Breestraat bij de bordestrap van het Leidse Stadhuis.
Wanneer? – ‘s Morgens om tien over negen op een koude dag – april 2016.
Wat? – De burgemeester stalt zijn fiets tegen de gevel van het historische Stadhuis van Leiden. Hij is op weg naar zijn eerste afspraak die morgen. Hij fietst graag naar zijn werk en heeft er dan flink de vaart in. Veel tijd heeft hij die dag niet voor de foto.
Waarom? – Vanaf zijn huis is het hooguit vijf minuten fietsen naar zijn werk op het Stadhuis. Geen auto en geen chauffeur nodig. Alleen een goed fietsslot.

Jannie’s eigen verhaal bij de foto:

Na het zwemmen fiets ik ‘s morgens vroeg regelmatig over de Lammenschansweg en de Breestraat. Verschillende keren fietste de burgemeester voor mij uit. Hem volgend zag ik hem zijn fiets tegen de gevel stallen. Zo kwam ik op het idee hem met de fiets te fotograferen. Op een dag ben ik niet gaan zwemmen. Met mijn camera heb ik toen bij het stadhuis allerlei posities en instellingen geprobeerd. Bovenaan de trap van het bordes, aan de overkant, midden op de Breestraat en richting de trap. Bijna besloot ik naar huis te gaan om op te warmen toen ik hem aan zag komen. Zijn fiets tegen de gevel en op slot. Nadat ik hem over de fotowedstrijd had verteld – het thema en het jurylid onze stadsfotograaf Monique Shaw – was hij direct bereid mee te werken. Hij pakte zijn agenda: Eind mei was er een mogelijkheid. Oei! Toen hij hoorde dat de wedstrijd dan al voorbij zou zijn, wilde hij wel direct meewerken. En nog een keer aan komen fietsen. Maar: Ik zag in het stallen van de fiets en de bordestrap erbij plotseling de foto voor me die ik wilde hebben. Heel snel waren er een paar foto’s gemaakt. Ik beloofde hem het te laten weten als de foto in de prijzen zou vallen. Dat bericht is inmiddels verstuurd.

De reactie van het Stadhuis:

Wat een geslaagde foto is dit geworden! Het tekent onze burgemeester ten voeten uit, ‘even snel de fiets parkeren en door naar zijn werkkamer’.
Van harte proficiat met uw prijs en ik ben ervan overtuigd dat burgemeester Lenferink uw foto ook zeer waardeert.

Het Stadhuis wil de foto misschien zelfs wel eens gebruiken in haar communicatie. Hopelijk zien we hem dus nog eens opduiken. Ere wie ere toekomt!