De herbegrafenis permanent herbeleven op de Groenesteeg

9_TvdV_DSC_4037[2]
© Ton van der Valk
Op 2 november 2013 vond in Leiden een bijzonder evenement plaats: De herbegrafenis van de in 1846 gestorven ‘redder van Leiden’ Diederik van Leyden Gael. Een lange rouwstoet in historische sferen met koets en prominente Leidenaars als cabaretier Jochem Myjer, burgemeester Henri Lenferink en rector magnificus Carel Stolker trok dwars door de stad.
In opdracht van de Stichting Begraafplaats Groenesteeg heeft de LAFV-werkgroep Documentaire Fotografie dit hele evenement fotografisch vastgelegd. Hiervan is op 9 februari 2014 een permanente tentoonstelling geopend in de aula van de begraafplaats.

De herbegrafenis vormde de afsluiting van het 200-jarig jubileum van Begraafplaats Groenesteeg in 2013. Er waren uiteindelijk  ca. 10 fotografen betrokken om dit omvangrijke publieksevenement van begin tot eind te fotograferen. Een klein groepje maakte in overleg met de Stichting een draaiboek en taakverdeling. De fotografen verkenden hun afgesproken plekken langs de route en regelden ladders, assistentie en andere benodigdheden. Een tweetal fotografen maakte vooraf in de Hooglandse Kerk portretten. De uitdaging was om die portretten aan het einde van de middag klaar te hebben.
Uiteindelijk is de dag heel goed en volgens de planning verlopen. Er werd zelfs een reserve-fotograaf ingezet in verband met een blessure van een van de fotografen.

In totaal zijn er meer dan 350 foto’s opgeleverd. Een selectie van 10 foto’s in sepia wordt permanent geëxposeerd in de Aula van de Begraafplaats. Daarnaast is er een beamerserie van 15 minuten gemaakt die bij speciale gelegenheden zal worden vertoond. Op verzoek van de Stichting zijn enkele beelden ook gebruikt als illustratie bij een verhaal over de herbegrafenis in blad “Uitvaart” (voor begrafenisondernemingen). De totale serie is te bekijken op jAlbum.
Als dank kreeg de LAFV een exemplaar van het boek Leidse Glorie, met een persoonlijk voorwoord erin.

Herbegrafenis van Diederik van Leyden Gael (permanente expositie)
Begraafplaats Groenesteeg (Aula)
Groenesteeg 126 (reguliere openingstijden)

Fotografen:
Eelke de Boer, Henk Aschman, Pierre Luiten, Hans Gillis, Ton van der Valk, Simon Duindam, Bert van de Ven, Shanka Abeeysekere, Paula van Ommen, Nico Groen, Henk-Jan Hoogenberk, Cees Spaan, Theo Meijer, Bram van den Berg en Jannie de Groot.