Bijzondere beelden van Leiden bij Café Van Engelen

(c) Bojana Jokanovic
(c) Bojana Jokanovic

De LAFV heeft er voorlopig een nieuwe expositielocatie bij: Het souterrain van Café Van Engelen. In deze historische kelder onder de Hoogstraat was jarenlang Fotogalerie De Kleine Klup gevestigd. De eerste LAFV-serie op deze locatie is “Bijzondere Beelden van Leiden”. De foto’s in deze serie zijn gemaakt op alledaagse locaties zoals het station, de Breestraat, de Rijn en de Burcht, maar hebben bijzondere standpunten, zoals een spiegeling, of tonen details die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven.

Ook Café Van Engelen zelf is op deze manier vastgelegd, zoals op bijgaande foto te zien is. De LAFV mag bij wijze van experiment tot het eind van het jaar de muren van de voormalige Kleine Klup vullen. Dit is een mooie vervanging van de vorig jaar vervallen expositiegelegenheid in het trappenhuis van V&D. Net als daar zal de nadruk komen te liggen op werk dat een band heeft met Leiden. De series blijven 6 tot 8 weken hangen. De nieuwe samenwerking wordt aan het eind van het jaar geëvalueerd.

Eigenaar Hein van Engelen heeft een grote interesse in fotografie. Eind jaren ’80 begon hij samen met fotograaf Marc de Haan op deze plek Fotogalerie De Kleine Klup, met als doel een breed publiek te interesseren voor de fotografie. De focus lag op hedendaagse fotografie. Onder de lange lijst van fotografen die hier geëxposeerd hebben, zitten inmiddels indrukwekkende namen als Jan Banning, Marrie Bot, Taco van der Eb, Kadir van Lohuizen, Friso Spoelstra en Teun Voeten.
Momenteel wordt de ruimte gebruikt als flexwerkruimte voor zzp-ers.

In de huidige expositie hangen 20 foto’s van 8 fotografen:
Bojana Jokanovic, Priscilla Paulussen, Paula van Ommen, Shanka Abeeysekere, Ton van der Valk, Eelke de Boer, Simon Duindam, en Jannie de Groot.

Een andere selectie uit dezelfde reeks (8 foto’s) is momenteel te zien in het Theehuis van begraafplaats Rhijnhof (zie hun website), en een vergelijkbare serie uit 2013 hangt tot juli in de foyer van de Aalmarktzaal.

 

Bijzondere Beelden van Leiden (2015)
29 april – begin juni
Café Van Engelen (souterrain), Nieuwe Rijn 1